Recruiter Susie Song voerde de afgelopen zeven jaar duizenden sollicitatiegesprekken voor onder meer Google, LinkedIn en Samsung.
In deze uitdagende tijden merkt Song dat vrienden, kennissen en zelfs volslagen vreemden haar om advies vragen bij het vinden van werk. Daarom deelt ze haar gouden sollicitatietips.
De beste manier om je kans bij een sollicitatie te vergroten, is als je iemand kent binnen het bedrijf waar je wilt werken. Ken je niemand, benader dan iemand via sociale media.
Laat de belangrijkste kernwoorden uit de vacature terugkomen in je cv en bereid je tot in de puntjes voor op het sollicitatiegesprek.
Word je afgewezen, vraag dan om feedback en blijf in contact. Zo bouw je een relatie op met de HR-afdeling.
Een baan vinden was in februari al geen garantie, ondanks dat de arbeidsmarkt op z’n piek was. Vijf maanden in een wereldwijde pandemie hebben het solliciteren niet makkelijker gemaakt.
De oplopende werkloosheid en een recessie die de Europese economie met 8,7 procent laat krimpen, helpen ook niet mee bij het vinden van een droombaan. Of wat voor functie dan ook.
Susie Song is een recruiter en HR-specialist voor Google. Ze werkte in het verleden ook in eenzelfde rol bij onder andere LinkedIn en Samsung.
De afgelopen zeven jaar voerde zij duizenden sollicitatiegesprekken. In deze uitdagende tijden merkt Song dat vrienden, kennissen en zelfs volslagen vreemden haar om advies vragen bij het vinden van werk.
Voor Business Insider zette Song daarom haar gouden tips op een rij voor het binnenhengelen van een nieuwe baan.
Roep hulp in van iemand binnen het bedrijf waar je wilt werken
Solliciteren begint uiteraard met een goed cv, een overzichtelijke LinkedIn-pagina en een foutloos geschreven sollicitatiebrief (of e-mail). Het is een vanzelfsprekende manier om ergens in de stapel geschikte kandidaten terecht te komen. Maar hoe kom je boven op die papieren toren?
Door iemand binnen het bedrijf waar je wilt werken in te schakelen.
Volgens Song zijn verwijzingen van medewerkers de manier om je sollicitatie onder de aandacht te brengen. Bovendien brengen deze 'insiders' een voordeel met zich mee: je kunt rekenen op updates tijdens het sollicitatieproces.
"En als je in de laatste selectieronde zit met kandidaten met dezelfde kwalificaties en geslaagde gesprekken, dan kan een goed woordje van een aanstaande collega de doorslag geven", legt Song uit. Dan moet het wel iemand zijn die jou en je werk goed kent, benadrukt ze.
Mocht je niemand kennen in de organisatie is dat geen ramp, zegt Song. "Zoek uit wie er in het team of op de afdeling werkt waar jij ook wilt beginnen."
Gebruik LinkedIn, Twitter of andere sociale netwerken om die persoon te vinden. "Vraag of ze een kwartier de tijd hebben om vragen te beantwoorden over hun rol en het team. Vertel wat over jezelf en vraag om een referentie." Op een beleefde manier, natuurlijk.
Wees realistisch over je geschiktheid
Hoe je het beste een cv opstelt, daar zijn boeken over volgeschreven. Het moet een logisch carrièreverloop beschrijven en geen irritante fouten bevatten. En als de spelling niet perfect is, kun je sowieso zwaaien naar die baan.
Volgens Song is de grootste misser die sollicitanten maken een inschattingsfout: of ze wel gekwalificeerd zijn voor de positie die ze op het oog hebben. "Wees realistisch: ben je wel geschikt voor deze baan?"
Door de pandemie is er meer aanbod dan vraag naar personeel, dus zelfs de meest gekwalificeerde of zelfs overgekwalificeerde sollicitanten zullen het moeilijk krijgen. Kijk dus goed naar je cv en wees realistisch over je eigen kansen.
Schrijf je cv om naar de eisen van de werkgever
Na duizenden sollicitatiebrieven en cv's te hebben gelezen en duizenden sollicitanten te hebben afgewezen, weet Song waar werkgevers naar zoeken bij dit eerste belangrijke contactpunt: gemeenschappelijke taal.
Volgens de HR-expert is het belangrijk dat sollicitanten de kernwoorden die vermeld worden in vacatures terug laten komen in hun cv. Let er bijvoorbeeld op dat woorden als 'teamverband', 'conceptueel denken' of 'leider' belangrijk zijn voor de HR-medewerker die jouw profiel leest.
Een ander steuntje in de rug is om je cv voor elke sollicitatie aan te passen. Met bovenstaande kernwoorden, maar ook rekening houdend met de minimumvereisten van de vacature.
Die zijn volgens Song belangrijker dan je denkt. "Misschien heb je het idee dat je in je cv precies laat zien dat je geschikt bent, maar veel bedrijven vinken gedachteloos een lijstje van vereisten af."
Het is dus aan jou om die vereisten expliciet te benadrukken in je cv.
Voorbereiding, voorbereiding en voorbereiding
"Dus... Wat doet dit bedrijf precies?" Dit is een van de vragen waarmee je er gegarandeerd voor zorgt dat je de baan niet krijgt waarop je solliciteert. Voorbereiding is de sleutel tot succes, vindt Song.
Voordat je een sollicitatiegesprek binnenwandelt, zijn er verschillende dingen waar je aan moet denken. Zoals de indruk die je maakt tijdens de eerste vijf minuten van het sollicitatiegesprek. Als je te laat bent of onbeleefd bent tegen de receptionist, dan kun je het wel schudden.
In het sollicitatiegesprek zelf is het belangrijk dat je assertief bent, openstaat voor vragen over werksituaties en je eigen krachten en zwaktes kunt benoemen. "Het komt zo vaak voor dat sollicitanten weglopen na het gesprek en denken: 'Ik had die ene vraag veel beter kunnen beantwoorden'", merkt Song.
Voorbereiding helpt dit soort vervelende 'wat-als-gedachten' te voorkomen. De STAR-methode biedt uitkomst. Deze actiegerichte interviewmethode wordt door veel bedrijven gebruikt in sollicitatiegesprekken, legde René Jansen van HRM-adviesbureau RaymakersvdBruggen eerder al eens uit aan Business Insider:
“STAR betekent: ‘Situatie, Taak, Actie, Resultaat.’ Door te vragen hoe een sollicitant in zijn huidige of vorige baan een project heeft aangepakt, wat zijn of haar rol daarin was en welk resultaat er uiteindelijk is geboekt, krijg je een goed beeld van hoe iemand in elkaar zit. Een sollicitant een casus voorleggen werkt wat dat betreft minder goed. Want dat leidt meestal tot vage en abstracte antwoorden.”
STAR kun je als het ware als sollicitant tegen de HR-medewerker gebruiken, tipt Googles HR-expert Song. Anticipeer op deze lastige vragen door naar je eigen cv te kijken. Bedenk bij elk project of baan die je hebt gehad vragen die passen bij STAR.
Investeer in de relatie met HR
Een sollicitatiegesprek is niet alleen succesvol als je de baan krijgt, is een van de tips die introverten meekrijgen om de ervaring van een sollicitatie prettiger te maken. Maar dit advies geldt voor iedereen, vindt Song.
Zeker in de corona-economie zul je als sollicitant om moeten leren gaan met afwijzingen. Zoals Bert en Ernie zingen: 'Maak er wat van'.
"Recruitment is het aangaan van langetermijnrelaties", vindt Song. "Een bedrijf bestaat uit veel verschillende mensen. Het komt zelden voor dat je echt ongeschikt bent voor het bedrijf, tenzij je vijandig of toxisch gedrag vertoont tijdens het sollicitatiegesprek."
Dat je bent afgewezen komt omdat je niet de juiste persoon bent voor de functie – of misschien was een ander net iets beter. Dit betekent dat je een goede kandidaat kunt zijn voor andere functies binnen het bedrijf – of zelfs voor dezelfde baan als je eenmaal iets meer ervaring hebt opgebouwd.
Song raadt dan ook aan om een relatie op te bouwen met de HR-medewerker of recruiter. Vraag na de afwijzing om feedback en blijf in contact. Werk aan het bijschaven van je kennis en vaardigheden, zodat je bij een volgende sollicitatie beter past bij een bedrijf.
Lees meer over solliciteren:
- 13 openingsvragen om tijdens een sollicitatiegesprek te stellen – en de boel minder ongemakkelijk te maken
- Dit kun je doen als je na afloop van een sollicitatiegesprek beseft dat je 1 vraag compleet hebt verknald
- 22 dingen die je niet moet zeggen tijdens een sollicitatiegesprek als je niet bot wil overkomen
- Met deze trucjes fris je je LinkedIn-profiel gemakkelijk op en krijg je sneller aanbiedingen van recruiters