Ook de wereld van recruitment is aan trends onderhevig.

Zweerden sommige werkgevers een paar jaar geleden nog bij vacature- en sollicitatievideo’s, vandaag de dag blijkt het toch minder effectief.

Introverte kandidaten hebben vaak direct geen zin meer om te solliciteren, waardoor je als bedrijf talent misloopt. Een vacaturevideo klinkt top, maar kost de werkgever tijd en geld. Is je video niet spot on, dan sla je al snel een flater.

Yvonne Agyei ziet als Chief People Officer bij Booking.com in Amsterdam jaarlijks ruim 400.000 sollicitaties voorbijkomen, én talloze trends. Daarover vertelt ze:

“Een van de trends die ik zie – en dan voornamelijk in de techwereld – is dat bedrijven letterlijk de tijd nemen om kandidaten beter te leren kennen voordat ze hen een aanbod doen. Succes op de lange termijn binnen een bedrijf draait om zoveel meer dan het juiste diploma en een lange lijst van relevante functies op je cv.”

Zelf doet Booking.com geen concessies en gaat waar dan ook ter wereld op zoek naar de beste mensen. Om ze vervolgens onder andere naar Amsterdam te halen. Zo’n twintig procent van de werknemers komt ook daadwerkelijk uit ons land, de rest heeft - net als de Amerikaanse Agyei - een andere nationaliteit. Er zijn 130 nationaliteiten binnen het bedrijf, om precies te zijn.

Volgens Agyei zijn sollicitatiegesprekken niet alleen een kans voor het bedrijf om jou te leren kennen, maar ook vice versa. “Beide kanten moeten het gevoel krijgen dat het een goede match is, en dat kost wat tijd.”

Dat is ook precies wat steeds meer werkgevers doorhebben, aldus Agyei: “Ik zie meer en meer bedrijven die om deze reden actief investeren in kandidaten en hun sollicitatieproces verdiepen.”

Ze juicht het dan ook toe: “Denk aan toetsen, case studies of opdrachten, of zelfs kandidaten vragen om een halve of hele dag mee te draaien met het potentiële team om ze zien hoe ze omgaan met toekomstige collega’s.”

[activecampaign form=20]

LEES OOK: Millennials praten vrijelijk over hun salaris – dit zijn de 5 redenen voor hun openheid