- Na een opleving eerder deze maand, is de waarde van de cryptomunt van het platform Solana de afgelopen dagen weer hard gedaald.
- Dinsdagochtend schommelt de ‘sol’ rond de 35 dollar. Dat is een daling van zo’n 18 procent ten opzichte van een week geleden.
- Toch blijft analist Sean Farrell van vermogensbeheerder Fundstrat optimistisch over de kansen van Solana.
- Lees ook: 1 op de 7 Nederlanders bezit cryptomunten: voornamelijk jonge, hoog opgeleide mannen
Na weken van deprimerend nieuws over de cryptomarkt, leek er vorige week een lichtpuntje aan de horizon. Mede door flinke koersstijgingen van de bitcoin en ether, de twee meest populaire cryptomunten, overschreed de totale waarde van de cryptomarkt op 18 juli voor het eerst in een maand tijd weer de grens van 1.000 miljard dollar.
Sindsdien hebben digitale munten weer een aantal klappen geïncasseerd, waardoor de markt weer iets onder de magische grens van 1.000 miljard dollar is gezakt.
Cryptobeleggers zijn huiverig door de recente val van cryptohedgefonds Three Arrows Capital, kredietverstrekker Celsius en stablecoin TerraUSD. Bovendien is er het verkrappende monetaire beleid van de Federal Reserve in de strijd tegen de torenhoge Amerikaanse inflatie, waardoor lenen duurder wordt. Dat raakt meer risicovolle beleggingen zoals aandelen, maar ook cryptomunten.
Dit alles zorgt ervoor dat beleggers minder bereid zijn om risico’s te lopen. En dat is voelbaar op de speculatieve cryptomarkt.
Hoewel er geen tekenen zijn dat het einde van de 'bear market' voor crypto's in zicht is, blijven sommige beleggers toch optimistisch. Volgens analist Sean Farrell van vermogensbeheerder Fundstrat zou Solana een van de betere beleggingen kunnen zijn, als de stemming in de cryptowereld verbetert.
Solana is een cryptoplatform dat bekend staat om zijn hoge transactiesnelheden en lage kosten. De bijbehorende cryptomunt 'sol' wordt veel gebruikt in de wereld van NFT's en blockchain-gaming. Op het netwerk van Solana draaien maar liefst zeven zogenoemde 'unicorns', ondernemingen met een waarde van minstens 1 miljard dollar.
Lees ook: Wat je moet weten over NFT’s: digitale verzameltokens die voor miljoenen verkocht worden
Qua marktwaarde staat Solana momenteel op de negende plaats op de cryptomarkt. Na een flinke opleving eerder deze maand, heeft de sol de laatste dagen weer wat sterke klappen geïncasseerd. De afgelopen week is de munt met ongeveer 18 procent gedaald, naar een niveau van ruim 35 dollar op dinsdagochtend. Ten opzichte van andere cryptomunten is de sol relatief hard gedaald.
In november vorig jaar piekte de waarde van de cryptomunt van Solana nog op bijna 260 dollar. Daarna werd de daling voor de algehele cryptomarkt ingezet.
3 redenen om optimistisch te zijn over Solana
Farrell denkt dat dit weleens de zomer van Solana kan worden. In een recent rapport geeft hij daarvoor drie redenen.
Allereerst is er de verhoogde gebruikersactiviteit op het netwerk, ondanks dat de 'sol'in het afgelopen jaar zo'n 80 procent van zijn waarde heeft verloren. Dit moet investeerders vertrouwen geven in de stabiliteit van Solana op de lange termijn en de gebruiksmogelijkheden van de technologie die aan de munt ten grondslag staan, schrijft Farrell.
Gebruikers zien kennelijk veel waarde in het Solana-ecosysteem, ondanks de verminderde waarde van de munt. "Als je voor de lange termijn kapitaal in een crypto wil steken", schrijft Farrell, "dan ga je op zoek naar projecten waar de gebruikersactiviteit hand in hand gaat met de gebruikerservaring en niet afhankelijk is van speculatieve handel."
Ten tweede heeft Solana volgens Farrell de potentie om de broedplaats te worden voor mainstream Web3-apps. Denk hierbij aan de op Solana gestoelde mobiele app Stepn, een 'play-to-earn' cryptogame.
Lees ook: Cryptogames waaraan je kunt verdienen door te spelen zijn razend populair – dit moet je weten
Stepn laat gebruikers NFT's kopen en crypto's verdienen door te spelen. De game verzamelde binnen een paar maanden meer dan een miljoen spelers, maar de koers van de eigen, gelijknamige cryptovaluta is niet stabiel. "Ongeacht wat er met deze specifieke app gebeurt, is Stepn een goed voorbeeld van de mogelijkheden die er zijn met een schaalbare blockchain en een cultuur die softwareprogrammeurs stimuleert, zoals die van Solana", schrijft Farrell.
Als laatste heeft Solana een "zeer sterke community van softwarespecialisten". Het crypto-ecosysteem van Solana werd in 2017 opgericht door Anatoly Yakovenko, een voormalige techneut van de Amerikaanse halfgeleiderfabrikant Qualcomm. Zijn doel was om een blockchain op te zetten die aantrekkelijker was voor softwareprogrammeurs.
"Hoewel Solana misschien niet de meeste ontwikkelaars telt, is het de absolute winnaar op het gebied van groei", schrijft Farrell. Volgens de analist stroomt het kapitaal van durfinvesteerders vaak naar de plek met de meeste expertise.
Solana heeft nog wel enkele obstakels die bredere adoptie in de weg zitten, zoals 'spamming attacks'. Hierdoor is het netwerk in de afgelopen 12 maanden ongeveer zeven keer uitgevallen.
"Er zullen ongetwijfeld nog groeipijnen zijn voor het netwerk, maar de combinatie van indrukwekkende adoptiecijfers, een gedifferentieerde gebruikerservaring en een snel groeiende groep ontwikkelaars biedt goede vooruitzichten voor het platform", schrijft Farrell.