De Nederlandse universiteiten hadden liever niet gezien dat het kabinet het sociale leenstelsel gedeeltelijk uitstelt. De instellingen vinden het stelsel een investering in het hoger onderwijs.

Daarom zou het beter zijn geweest de nieuwe opzet direct overal in te voeren en “dat gebeurt nu niet”, liet de overkoepelende vereniging van universiteiten, de VSNU, vrijdag weten.

Bachelor-studenten aan universiteiten en hogescholen kunnen nu een jaar langer gebruik maken van de basisbeurs. Niet in 2014, maar in 2015 gaat het leenstelsel voor hen in. Dan is de beurs geen gift meer, maar moeten de studenten gaan lenen. Voor studenten die aan de masterfase van een studie beginnen, gaat het leenstelsel wel al in 2014 in.

Deel studieschuld kwijtschelden

Studenten die meerjarige masteropleidingen “in maatschappelijk relevante sectoren” volgen, kunnen straks een deel van hun studieschuld kwijtgescholden krijgen. Daar maakt de VSNU zich zorgen over.

“Het lijkt erop dat alleen tweejarige masters in de sector bèta & techniek worden gecompenseerd. Dat vinden wij een te smalle interpretatie. Er zijn veel meer tweejarige masters, bijvoorbeeld die zich richten op excellentie, internationalisering of gericht op wetenschappelijke verdieping”, aldus de universiteitenkoepel.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl