SNS introduceert een ‘Europe Light’ selectie van bedrijven die relatief weinig blootstelling hebben aan Europese markten. Dat zijn ASMI, DSM en Unilever. Daarnaast is er een categorie ‘Blue Sky’ met Aegon, ING en PostNL. Dat zijn bedrijven die volgens SNS het best gaan presteren als er wel een oplossing wordt gevonden voor de Europese schuldencrisis. De selectie ‘Defensief’ wordt gehandhaafd. Daar gaat het om Ahold, Mediq en Reed Elsevier.

De Top Picks van SNS voor 2011 hebben volgens de bank een prima rendement geleverd, hoewel de aandelen in de tweede helft van het jaar achterbleven bij de benchmark. De totale outperformance kwam uit op 12 procent.

Unilever

Wat betreft de categorie van bedrijven die vooral buiten Europa actief zijn, beveelt SNS met name Unilever aan. Het bedrijf haalt ruim 50 procent van zijn omzet uit de opkomende markten, waardoor de komende jaren een verdere autonome omzetgroei gegarandeerd lijkt. Dat de prijsstijgingen in 2011 slechts resulteerden in een lichte daling van de volumegroei is volgens SNS bovendien een signaal dat Unilever een sterke merkportfolio aanbiedt.

SNS speelt concreet in op de huidige onzekerheid rond de eurocrisis door naast de ‘Europe Light’ selectie dus ook een categorie ‘Blue Sky’ te introduceren met Aegon, ING en PostNL. ,,We zien nu al dat de aandelen Aegon en ING heel gevoelig zijn voor het sentiment rond de eurocrisis. Bij slecht nieuws dalen ze hard, en bij goede berichten gaan ze weer snel omhoog”, aldus analist Martijn den Drijver. Volgens hem zal de vraag naar voor Aegon en ING winstgevende verzekeringsproducten weer snel toenemen als een oplossing voor de crisis in zicht komt.

Pensioenvoorziening

Ook is het voor beide bedrijven gunstig dat burgers hun pensioenvoorziening steeds meer zelf moeten regelen. Dit biedt volgens Den Drijver grote kansen voor banken en verzekeraars.

Als de crisis wordt opgelost, zou dit ook betekenen dat de pensioenfondsen weer wat meer ruimte krijgen. Dit zou zeer goed nieuws zijn voor PostNL, dat zijn dividenduitkering al heeft moeten schrappen door financiële problemen bij zijn pensioenfonds. Een positief marktsentiment zou hiernaast ook gunstig zijn voor de prestaties van TNT Express, waar PostNL een aandeel van 30 procent in heeft.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl