Een opgewekte micromanager, zo laat Koos Hendriks (1949) zich typeren. De oprichter en grootaandeelhouder van Snowworld heeft een paar weken geleden aandelen verkocht ter waarde van 700.000 euro.
Dat blijkt uit het register van de Autoriteit Financiële Markten, schrijft RTLZ. Hendriks verkocht 80.000 aandelen aan de Belgische miljardair Marc Coucke, voor een totaalbedrag van 688.000 euro.
“Er was belangstelling van iemand in de aandelen, en die bood een goede prijs. Toen heb ik een deel van mijn belang omgezet in cash”, zegt Hendriks tegenover RTLZ.
Maar hij levert aan invloed uiteindelijk weinig in, benadrukt Hendriks ook. Want over een paar maanden betaalt Snowworld, dat eind 2013 naar de beurs ging, zijn dividend uit in aandelen. Zo blijft zijn bezit rond de twee miljoen aandelen.
En hoewel Coucke een belang van bijna 10 procent bezit, behoudt Hendriks veruit de hoofdmoot. Geen overbodige luxe omdat Snowworld in Barcelona aan een nieuwe locatie werkt, de derde na Zoetermeer en Landgraaf. In 2015 rekende het bedrijf nog op een opening in 2017, maar de overheid zou lokaal dwarsliggen.
Vliegangst overwinnen
De ondernemer is een controlfreak, zo gaf hij toe in een interview met Sprout in 2015. "Ja, en die gaat er ook nooit meer uit. Het hoort blijkbaar bij mij."
Dat uit zich allereerst in een vliegangst die plots kwam opzetten toen hij 43 was. Maar noodgedwongen moest hij ervan af. Elke maand naar Barcelona rijden is tenslotte ook geen pretje. En dus zocht hij de angst op door zes keer in een klein toestel met klapperende deuren te vliegen. Controle loslaten. Koos Hendriks stapt nu weer in een vliegtuig.
De Snowworld-topman neemt dan wel forse risico's met investeringen en nieuwe projecten, hij houdt ook zelf nadrukkelijk toezicht op de locaties. Landgraaf bezocht hij tot voor kort wel twee keer per week. "Ik voel me top, dat is het niet. Maar op mijn leeftijd kan het snel minder worden. Als ik voor Barcelona ga, zal het me nog meer gekte opleveren dan nu in Landgraaf”, zei hij tegen Sprout.
Duurzaamer imago
Ondanks tegenstand van omwonenden en milieugroeperingen zet Hendriks consequent zijn plannen door. In Barcelona zet hij zelfs een CO2-neutrale skihal neer. En in Landgraaf liggen zonnepanelen op het dak.
Dat stelt de critici deels gerust, maar levert ook weer een besparing op, zo zegt Hendriks tegen Sprout: "Dit is een manier om criticasters de wind uit de zeilen te halen, maar het is ook financieel slim. En een goed imago vind ik enorm belangrijk."
Ervaring heeft met tegenstanders heeft Hendriks genoeg, ook dichter bij huis dan in Barcelona. De bouw van de skihal met het hoogste hellingspercentage van Europa (21 procent) had behoorlijk wat voeten in de aarde bij omwonenden in Zoetermeer en milieuorganisaties.
Maar bezwaren als horizonvervuiling of een nadelig effect op de flora en fauna werden 'ongegrond' verklaard en dus ging de hal in oktober open - een evenement waar gouden medaillewinnaars Nicolien Sauerbreij en Bibian Mentel bij aanwezig waren.
Belevingswereld
De hal in Barcelona is een groots project, dat ook twee schaatsbanen omvat, een hotel met 200 kamers en een zwembad op het dak, een curlingbaan en een winterkledingzaak. Hendriks besteedt zoals altijd ook aandacht aan vers bereide maaltijden en gaat biologisch, net als de Nederlandse vestigingen overigens.
In elk geval voelt Hendriks zich, die negentien jaar geleden met Snowworld begon in Zoetermeer, zich nog steeds deels verantwoordelijk voor de sfeer in zijn skihallen. Die zijn wat hem betreft meer 'belevingswerelden'. "Net zoals aan je gasten, moet je aan je personeel aandacht schenken. Je bent opgewekt, positief, en eerlijk als het niet goed gaat. Ik heb daarbij een permanente voorbeeldfunctie."
Een voorbeeldfunctie die hij de komende jaren blijft vervullen. Want Hendriks wil nog ten minste tot 2025 doorgaan als topman van Snowworld.