Klokkenluider Edward Snowden heeft ook in Nederland asiel aangevraagd. Dat blijkt uit een verklaring die op de site van Wikileaks is gepubliceerd.

Snowden heeft asiel aangevraagd in 19 landen, waaronder behalve Nederland ook Duitsland, Frankrijk, Cuba, Bolivia en Brazilië. De verzoeken voor asiel worden afgeleverd bij de betreffende ambassades in Moskou.

In de verklaring houdt Snowden Obama persoonlijk verantwoordelijk voor het uitoefenen van druk op buitenlandse regeringen. ,,De president gaf de vice-president opdracht regeringsleiders van de landen waar ik asiel aan heb gevraagd onder druk te zetten om mijn aanvraag te weigeren. Dat is geen gerechtigheid, en ook verbanning als straf is bovenwettelijk.”

In een eerdere brief aan Ecuador dreigde de VS met nieuwe onthullingen. Het was de eerste keer sinds zijn vlucht naar Moskou ruim een week geleden dat Snowden zich openbaar uitlaat. Snowden dankt Ecuador voor het in behandeling nemen van zijn asielverzoek. ,,Dankzij de steun van uw regering blijf ik vrij en in staat informatie te publiceren die een publiek doel dient.”

Hij zegt zich na zijn onthullingen over Amerikaanse spionageprogramma’s ,,illegaal vervolgd” te voelen door de VS. ,,Terwijl het publiek mijn onthullingen toejuicht, reageerde de VS met een achtervolging, die mij mijn familie, mijn vrijheid te kunnen reizen, en mijn recht op een rustig leven zonder angst kostten.”

Snowden: asiel in Nederland?

GroenLinks en SP willen dat Nederland hem asiel verleent. ,,We hebben met Bradley Manning gezien hoe de VS omgaat met klokkenluiders. Zijn mensenrechten worden al jarenlang dag in dag uit geschonden. Dat mogen we niet nog iemand laten gebeuren'', meldt Linda Voortman (GroenLinks).

Ronald van Raak (SP) vroeg het kabinet er al eerder om. ,,Het is belangrijk om een plek te bieden aan mensen die hun nek uitsteken door met informatie te komen die ook voor de bescherming van Nederlandse burgers van belang is''.

Volgens Sietse Fritsma (PVV) komt Snowden niet in aanmerking voor asiel omdat hij zich in ,,een derde land'' bevindt. ,,Het beleid van Nederland is dan dat hij in dat land asiel moet aanvragen (Rusland dus) of zich anders tot de UNHCR moet wenden.'' De vraag is pas relevant als hij in Nederland aankomt en dan moet IND kijken of hij aan voorwaarden voldoet. En dat lijkt me onwaarschijnlijk.''

Gerard Schouw (D66) denkt dat Nederland geen voor de hand liggende uitwijkplaats is vanwege het uitleveringsverdrag met Amerika. ,,Ik ben niet tegen het in behandeling nemen van een verzoek, maar het helpt hem niet'', meent Schouw. Joel Voordewind (ChristenUnie) spreekt van een gevoelige kwestie vanwege de vriendschappelijke verhoudingen met de VS. ,,Maar Nederland zou een asielverzoek in behandeling moeten nemen.''

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl