- Abonnementen voor snel internet zijn sinds 2020 fors in prijs gedaald.
- Steeds meer Nederlanders kiezen voor een gigabitverbinding, vooral via glasvezel.
- Toch blijft de aanleg van glasvezelkabels in delen van Nederland achter, vooral op het platteland.
- Lees ook: Aandelen Franse concurrent van Starlink stijgen 300%
Snel internet wordt niet alleen populairder, maar ook steeds betaalbaarder. Vooral abonnementen met een downloadsnelheid van 1 gigabit per seconde (Gbps) zijn de afgelopen jaren flink in prijs gedaald.
Volgens de snelheidprijsindex van vergelijkingssite Pricewise daalde de effectieve prijs per 100 Megabit voor 1 Gigabit internet met 14 procent tussen 2020 en 2025, terwijl de prijs voor standaard 100 Megabit-verbindingen met slechts 8 procent daalde.
Die prijsdaling is opmerkelijk, zeker in een periode waarin de bredere inflatie juist flink is opgelopen in Nederland. Tussen 2020 en 2025 steeg de prijsindex van het CBS met 24 procent.
De prijs per Megabit voor 1 Gigabit-internet is relatief gunstig. Volgens Pricewise gaat het momenteel om gemiddeld 4,35 euro per 100 Mb.
Niet iedereen kan kiezen voor supersnel internet
Toch profiteert niet elke Nederlander van snel en betaalbaar internet. Volgens de nieuwste Telecommonitor van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijft de aanleg van glasvezelkabels in sommige regio’s achter. Het gaat vooral om landelijke gebieden, maar ook in delen van de Randstad, zoals in Amsterdam, ontbreken nog glasvezelaansluitingen.
Vergeleken met andere provincies lopen Groningen, Friesland en Zeeland achter op de rest van Nederland. In plaatsen als Gulpen-Wittem, Voerendaal, Oostzaan, Enkhuizen en op Noord-Beveland ligt de glasvezeldekking nog onder de 10 procent.
"Glasvezel is in razendsnel tempo uitgerold. In sommige gebieden liggen er zelfs meerdere kabels, wat goed is voor de concurrentie en consumenten veel keuzevrijheid geeft. Helaas zijn er ook plekken waar de opties nog beperkt zijn," zegt Manon Leijten, bestuurslid van de ACM.
Glasvezel: 8,3 miljoen huishoudens aangesloten
Ondanks die witte vlekken is het aantal glasvezelaansluitingen wel flink toegenomen. Inmiddels hebben 8,3 miljoen huishoudens toegang tot een glasvezelnetwerk. Van hen hebben 3,2 miljoen daadwerkelijk een glasvezelabonnement. In het laatste kwartaal van 2024 steeg het aantal abonnees via glasvezel met 5,3 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor.
Voor wie geen toegang heeft tot glasvezel, zijn er vaak wel draadloze alternatieven beschikbaar zoals het 5G-netwerk. Toch blijft vast internet via glasvezel de meest stabiele en snelle optie voor huishoudens met hoge eisen aan bandbreedte.