- Nederland moet vergunningsprocedures voor boringen naar aardgas in de Noordzee versnellen, vindt de VVD.
- Om minder afhankelijke te worden van Russisch gas kan extra gas uit de Noordzee helpen.
- Afgelopen week gaf de brancheclub van gaswinningsbedrijven aan dat er op de langere termijn zo’n 80 miljard kuub gas uit de Noordzee kan worden gewonnen.
- Lees ook: In 7 stappen van het gas af, van isolatie tot zonnepanelen en warmtepomp: dit is van belang
Nederland moet het mogelijk maken om versneld boringen uit te voeren om meer aardgas te halen uit de Noordzee, zegt VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden tegen RTL Nieuws.
Momenteel duurt het zo’n vijf tot zes jaar om vergunningen voor nieuwe boringen rond te krijgen, maar dat moet volgens het VVD-Kamerlid sneller kunnen. Hij verwijst naar het Verenigd Koninkrijk, waar vergunningen doorgaans in twee jaar worden geregeld.
Uit kleine gasvelden kan op korte termijn zo’n 6 miljard kuub extra gas geworden, zei directeur Arendo Schreurs van de brancheclub van gaswinningsbedrijven Nogepa afgelopen week tegen De Telegraaf. Op de iets langere termijn zou in totaal 80 miljard kuub extra gewonnen kunnen worden uit de kleine velden.
Alles bij elkaar is dit nog een beperkte toevoeging, gelet op het jaarlijkse Nederlandse gasverbruik van ongeveer 40 miljard kuub.
Meer gas uit Groningen geen oplossing voor lange termijn
Wat het Groningenveld betreft is het vanuit het oogpunt van de veiligheid “af te raden” om de gaswinning in Groningen te verhogen, stelde het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) afgelopen week een advies.
"De veiligheid van de inwoners van Groningen is op dit moment onvoldoende geborgd", aldus de toezichthouder. Dat komt ook doordat de afgelopen jaren veel te weinig woningen zijn versterkt. Duizenden huizen lopen het risico in te storten bij een zware aardbeving, en de kans daarop neemt toe naarmate er meer gas wordt opgepompt.
De gaswinning in Groningen wordt juist wegens die aardbevingsrisico's afgebouwd, maar dat proces dreigt vertraging op te lopen. Dat komt vooral doordat een stikstoffabriek in Zuidbroek die buitenlands gas geschikt moet gaan maken voor Nederlandse verwarmingsketels en kooktoestellen, later klaar is dan gepland.
Groningen hing wekenlang een verdubbeling van het toegestane productieniveau dit jaar van 3,9 naar 7,6 miljard miljard kubieke meter boven het hoofd. Vorige week bleek evenwel dat het plafond niet zo heel veel hoger hoeft komen te liggen. Mede dankzij het milde weer van de afgelopen weken is mogelijk helemaal geen extra productie nodig.
De daadwerkelijk benodigde productie is ook afhankelijk van de keuzes die het kabinet maakt over het gebruik van de gasopslag in Grijpskerk. Die keuzes bepalen eveneens voor een belangrijk deel wanneer de gaswinning uit het Groningenveld helemaal kan stoppen.