Het is amper meer voor te stellen dat er een tijd was dat we niet constant een telefoon in onze handen hadden.

Bij velen lijken de toestellen aan het lijf vergroeid en we nemen het apparaat inmiddels overal mee naar toe. Simpelweg omdat de telefoon bij veel dagelijkse taken van pas komt.

Maar met zoveel mogelijkheden om verbonden te zijn met het internet en onze vrienden en familie, ligt afleiding op de loer. En daar zal je baas niet blij mee zijn, want als je met je telefoon bezig bent, ben je niet heel productief.

“Je productiviteit is maximaal als je volledig geconcentreerd bent op een taak”, legt psychotherapeut Jordana Jacobs uit aan Business Insider.

Hoewel Jacobs de technologische vooruitgang die smartphones ons brachten en brengen toejuicht, ziet ze dat de apparaten zorgen dat we snel afgeleid zijn. “Funest voor de productiviteit”, aldus Jacobs. “In essentie onderbreken we telkens ons eigen denkwerk en concentratie.” Oftewel: “Onze telefoon leidt ons af van wat nu belangrijk is”, zegt ze.

Je telefoon dan maar gewoon helemaal en voorgoed wegdoen is waarschijnlijk geen goed idee, maar je kunt er wel op eenvoudige wijze voor zorgen dat het toestel je werk niet in de weg staat.

De eerste stap naar een hogere productiviteit is erkennen dat de telefoon je afleidt. Jacobs en Jonathan Alpert, psychotherapeut en auteur van Be Fearless: Change Your Life in 28 Days benoemen tien manieren waarop onze telefoon ons van ons werk houdt:


1. Lezen, beantwoorden en deleten van je mail

Bron: Sean Gallup/Getty Images

Volgens Jacobs halen smartphones ons uit het nu. Door het constant checken van je mail zit je in de modus die ze omschrijft als: 'Ik doe dit liever dan hetgeen waar ik me nu eigenlijk op zou moeten richten'."

Het gedachteloos checken van e-mail kan ons makkelijk uit de concentratie halen die nodig is om productief te zijn.


2. Het nemen van foto's

Bron: Carl Court/Getty Images

Een van de voordelen van de huidige smartphones is dat de camera's van een ontzettend hoog niveau zijn.

Hoewel het geweldig is om een foto te maken van een belangrijk moment, zorgt het - wat Jacobs noemt 'paparazzi spelen in je eigen leven' - er ook voor dat we niet met het hier en nu bezig zijn.


3. Het checken van social media

Bron: Tomohiro Ohsumi/Getty Images

Social media kunnen onze obsessies met andermans leven voeden, maar het is volgens Jacobs ook een platform waarop we kunnen opscheppen over ons eigen leven.

Volgens haar gaat het constant checken van je social media en de obsessie met de posts van een ander en jezelf ten koste van de daadwerkelijke taak die voor je ligt.


4. Berichtjes versturen

Bron: Sean Gallup/Getty Images

Appen en sms'en zorgt ervoor dat je attent en sociaal overkomt, maar het weerhoudt je van wat je daadwerkelijk op dat moment moet doen, stelt Jacobs.


5. Je telefoon altijd bij je hebben

Bron: Andreas Rentz/Getty Images

Jacobs stelt dat we niet meer alleen kunnen zijn. Dat we die eigenschap hebben verloren.

"We zien onze telefoon als onze belangrijkste poort naar vrienden en familie. De mensen die we kennen en liefhebben leven in die telefoon. Het is het apparaat waarmee we met ze communiceren", zegt Jacobs. "De echte momenten waarop we met onszelf bezig kunnen zijn - overdenken, reflecteren - zijn er amper nog. Die eigenschap zijn we verloren."

Zelfreflectie is vaak een van de productiefste dingen die we kunnen doen. Onze telefoons kunnen daarbij een sta-in-de-weg vormen.


6. Het downloaden van apps die je productiviteit moeten verbeteren

Bron: Sean Gallup/Getty Images

Hoewel Alpert ziet dat er enkele goede apps zijn die je productiviteit monitoren, vindt hij dat het compleet vertrouwen op die apps of het installeren van de verkeerde juist het tegenovergestelde effect kunnen bewerkstelligen. Volgens hem is het hebben van de juiste mindset de beste manier om productief te blijven.

"Hoe iemand denkt is van grote invloed op iemands gedrag, motivatie en uiteindelijk de productiviteit", stelt Alpert. "Het beste is om de mentaliteit van een doener te ontwikkelen bij jezelf."


7. Reageren op elke notificatie

Bron:Drew Angerer/Getty Images

Heb je het idee dat je afgeleid bent zodra je telefoon trilt of geluid maakt? Alpert stelt dat dat bij veel mensen het geval is. De notificaties van je telefoon - welk bericht het is - kunnen je heel makkelijk afleiden van je werk.

Alpert stelt voor om de notificaties van je social media sowieso helemaal uit te zetten. "Die dienen slechts als een afleiding. De kans dat er werkelijk iets dringends is, is nihil," zegt-ie.


8. Je snel laten afleiden

Bron: Sean Gallup/Getty Images

Met al die apps, het internet en de overige mogelijkheden van je smartphone zit je al snel in een wereld van afleidingen.

"Zelden gaan mensen online en doen ze alleen datgene waarvoor ze de telefoon ter hand namen", zegt Alpert. "Als ze het weer willen bekijken, kan dat leiden tot het lezen van mail, berichten of het nieuws. Het zorgt voor een enorme afleiding en beïnvloedt de productiviteit."


9. Het blauwe licht

Bron: Arroyo Moreno/Getty Images

Volgens Alpert heeft het blauwe licht dat je telefoon uitstraalt invloed op je slaap.

"Het blauwe licht komt via je ogen je hersenen binnen en beïnvloedt de epifyse. De epifyse speelt een rol in het aanmaken van melatonine, het hormoon dat je slaapcyclus reguleert", aldus Alpert. "Dus het gebruik van smartphones vlak voordat je naar bed gaat kan van invloed zijn op een goede nachtrust."

Dit heeft dan weer effect op je humeur, energie en je concentratievermogen, aldus Alpert.


10. Het hebben van het antwoord op alles

Bron: Reuters/Lucy Nicholson

Hoewel niet direct van invloed op je productiviteit, is dit volgens Jacobs toch een punt van zorg.

Volgens Jacobs verliezen we de eigenschap van verwonderen, doordat we zo'n beetje alles kunnen opzoeken. Van bijna elke vraag die ons bezighoudt is het antwoord binnen handbereik. "Ik denk dat dit ons creatieve proces en verwondering beknot", zegt ze.

LEES OOK: Deze foto’s doen sommige mensen walgen, wetenschappers proberen te ontdekken waarom