- De Zuid-Koreaanse elektronicagigant LG heeft besloten de productie van smartphones te staken.
- De beslissing toont hoe moeilijk het is overeind te blijven naast marktleiders Apple en Samsung.
- Samsung positioneerde zich vanaf het begin als de uitdager van de iPhone en daar profiteert het bedrijf nog steeds van.
LG stapt uit de “zeer concurrerende” smartphonemarkt, zo kondigde de Zuid-Koreaanse techgigant maandag aan.
Het besluit onderstreept hoe moeilijk het is om te concurreren met industriereuzen als Samsung en Apple. Met name in de VS, de op een na grootste smartphonemarkt ter wereld.
LG behoorde ooit tot de wereldwijde top vijf van smartphoneproducenten. Maar het bedrijf wist zich niet staande te houden tussen concurrenten Samsung en Apple in de VS, en Huawei, Oppo en Xiaomi daarbuiten.
In het laatste kwartaal van 2020 kwam Apple wereldwijd, met 23,4 procent van de markt, op de eerste plaats. Samsung pakte plek twee met 19,1 procent, aldus marktonderzoeker IDC.
Samsung als uitdager van de iPhone
Samsung en LG zijn sinds jaar en dag rivalen in de markt voor elektronica en huishoudelijke apparaten. Maar Samsung heeft een cruciaal voordeel ten opzichte van LG.
Samsung positioneerde zich als dé uitdager van de iPhone toen de smartphonemarkt in 2012 nog in de kinderschoenen stond. Destijds behaalde het een enorm succes met de Galaxy S3, die de iPhone 4S versloeg als ’s werelds bestverkopende smartphone in 2012, aldus Strategy Analytics.
De succesvolle lancering van de Galaxy S3 creëerde het beeld dat de smartphonemarkt een race tussen Apple en Samsung was geworden. Het leidde tot krantenkoppen in onder meer The New York Times, Vanity Fair en The Guardian waarin de twee techreuzen werden uitgeroepen tot de winnaars van de grootste recente verschuiving in de computerwereld.
Het is moeilijk doorbreken in de smartphonemarkt
Geen enkele fabrikant van Android-telefoons kwam destijds ook maar in de buurt van de populariteit van de S3. Zo werd Samsungs Galaxy S-serie op de kaart gezet als de belangrijkste concurrent van de iPhone voor de komende jaren.
Hoewel andere Android-fabrikanten soms innovatiever waren, bleef Samsung aan kop. Neem bijvoorbeeld de HTC One M7 uit 2013. Hoewel deze telefoon door critici werd geprezen om zijn bouwkwaliteit en design, was dat niet terug te zien in de verkoopcijfers. Uiteindelijk verkocht HTC een deel van zijn smartphonetak aan Google in 2018.
Zelfs Google, dat Android beheert, brak maar moeilijk door in de smartphonebranche. Om beter met de iPhone en Samsungs Galaxy S-lijn te concurreren is de zoekgigant overgestapt van de verkoop van dure high-end modellen op goedkopere Pixel-smartphones.
LG's smartphonetak is al jaren verliesgevend
Ook LG had het zwaar. In sommige opzichten liep het Zuid-Koreaanse bedrijf voor op concurrenten. Zo zette LG in 2016 al een ultragroothoeklens in smartphones, jaren voordat Apple en Samsung dat deden.
Maar de smartphonedivisie van de Zuid-Koreaanse fabrikant leed in zes jaar tijd in totaal 4,5 miljard dollar verlies. Omdat er naar verluidt geen koper voor de bedrijfstak kon worden gevonden, is besloten de stekker eruit te trekken.
LG zal zich in plaats daarvan richten op markten voor huishoudelijke apparaten, onderdelen voor elektrische voertuigen, robotica en kunstmatige intelligentie.
Lees meer over smartphones:
- Dit is Xiaomi, de Chinese smartphonemaker die in het gat springt van Huawei: ‘Wij willen nummer 1 worden in Nederland’
- De iPhone 12 is een flinke sprong voorwaarts, maar niet vanwege 5G
- Grootste iPhone-producent Foxconn waarschuwt dat chiptekorten tot in 2022 kunnen aanhouden
- Apple werkt naar verluidt aan een opvouwbare iPhone die in 2023 te koop moet zijn