In een offensief tegen min of meer verborgen kleinere schulden, heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) opnieuw zijn oog laten vallen op de smartphone.
Mobiele telefoons op afbetaling gelden met ingang van 1 januari als kredieten, die vallen onder het toezicht van de AFM. Valt zo’n lening hoger uit dan 250 euro, dan moet die vanaf 1 mei bovendien worden geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie (BKR).
Dat meldde de financiële toezichthouder maandag.
Per 1 december registreert het BKR alle kredieten die groter zijn dan 250 euro en die langer dan een maand worden aangehouden. Wie een BKR registratie heeft, kan bij de aanvraag van een hypotheeklening oplopen tegen een lagere maximale lening.
Intermediair De Hypotheekshop rekende afgelopen april al voor dat een smartphone-abonnement grote gevolgen kan hebben voor de maximale hypotheek. Dure smartphone’s worden vaak via abonnementen met een ingebouwd krediet aangeschaft.
Een telefoon met een maandlast van 15 euro kan je bijvoorbeeld al een 4.000 euro lagere hypotheeklening opleveren.
Leenkosten smartphone apart vermelden
Tot nu toe werden toestellen op afbetaling meestal aangeboden in combinatie met een abonnement voor een vast bedrag per maand. Nieuw is dat de leenkosten vanaf dit jaar apart worden vermeld. Daarnaast moeten aanbieders kredietwaarschuwingen (geld lenen kost geld) opnemen in reclame-uitingen.
De strengere regels moeten voor consumenten beter inzichtelijk maken hoe veel het kost om een mobiele telefoon gespreid te betalen. Ook moet het makkelijker worden om aanbiedingen met elkaar te vergelijken.
Daarnaast beschermen de nieuwe regels consumenten tegen te hoge schulden. Bij een telefoonkrediet vanaf 250 euro zijn aanbieders namelijk verplicht te controleren of de klant de kosten ervan wel kan dragen, onder meer via toetsing bij het BKR. Klanten moeten dan onder meer hun inkomen opgeven voor ze een telefoon op afbetaling kunnen kopen.
De rente en overige kosten die telecomaanbieders voor een telefoonkrediet in rekening mogen brengen, zijn aan een wettelijk maximum gebonden. Als de klant bij aankoop van een toestel verplicht is een abonnement af te sluiten, dan is sprake van koppelverkoop. Dan mogen helemaal geen rente of andere kosten worden gerekend.