Weinig mensen zullen hij het afsluiten van een mobiel abonnement nadenken over de gevolgen voor de maximale hypotheek die ze kunnen krijgen.
Per 1 mei zal dat wel moeten. Dan treedt de Wet op financieel toezicht volledig in werking voor de telecomsector.
Hoe zit het precies?
De meeste telecombedrijven bieden abonnementen aan waarbij je een nieuwe telefoon krijgt. Daarvoor moet je maandelijks een vast bedrag betalen voor het toestel. In feite is dit een soort lening, maar lange tijd was er sprake van een gedoogsituatie waardoor de telecomsector niet aan de strenge regels voor kredietverleners hoefde te voldoen.
Minister Dijsselbloem van Financiën maakte daar een einde aan. Telecombedrijven die telefoons op afbetaling aanbieden moeten vanaf 1 mei 2017 aan strengere wetgeving voldoen.
Dat heeft gevolgen voor degenen die een nieuw toestel bij hun abonnement aan willen schaffen: een BKR-registratie ligt op de loer.
Inkomenstoets voor dure telefoons
Reken je de telefoon meteen af, dan is er niets aan de hand. Je gaat dan immers geen lening aan. Ook als je binnen drie maanden het toestel afbetaalt, zijn de nieuwe regels niet van toepassing.
De meeste telefoonabonnementen lopen echter 1 of 2 jaar. Maar ook dan is er nog een manier om een BKR-registratie te voorkomen: telefoons die binnen het abonnement goedkoper zijn dan 250 euro, kun je zonder problemen aanschaffen.
Voor duurdere toestellen moet je bewijzen dat je het bedrag ook echt terug kunt betalen. Het telecombedrijf is verplicht om een inkomenstoets af te nemen, waarbij je je gezinssamenstelling, netto maandinkomen, woonlasten en overige leningen door moet geven. Uit een ingewikkelde berekening blijkt vervolgens of de klant kredietwaardig is of niet.
Liegen over je inkomen kan. Dat is je eigen verantwoordelijkheid. Maar de aanbieder checkt wel bij het Bureau Kredietregistratie of je schulden hebt.
BKR-registratie
Als de smartphone binnen het abonnement meer dan 250 euro kost, word je daarnaast aangemeld bij het BKR. Dit kan gevolgen hebben voor de hoogte van je hypotheek.
In de onderstaande tabel een indicatie van hoeveel dit kan schelen. Hierbij is gebruikgemaakt van de rekentool van De Hypotheker, met een bruto jaarinkomen van 37.000 euro (het huidige modale salaris volgens het Centraal Planbureau).
Nogmaals, het is slechts een indicatie. De hoogte van de hypotheek hangt van veel factoren af, zoals de hypotheekrente en je arbeidssituatie.
Maar de tabel maakt wel duidelijk dat relatief onbeduidende schulden een flinke impact kunnen hebben op de maximale hypotheek - en dat jouw droomwoning misschien aan je neus voorbijgaat door die nieuwe iPhone.