Het Eindhovense bedrijf Smart Photonics heeft een investering van 35 miljoen euro opgehaald. Daarvan is 20 miljoen euro afkomstig van het kabinet in de vorm van een lening.
Smart Photonics ontwikkelt fotonische chips die sneller en zuiniger zijn dan elektronische chips.
Het bedrijf was op zoek naar geld om de productie op te schalen. Vanuit Azië was er serieuze interesse.
Om de cruciale technologie voor Nederland te behouden, steekt het kabinet geld in het Eindhovense bedrijf.
Het kabinet investeert 20 miljoen euro in de vorm van een lening in de snel groeiende jonge onderneming Smart Photonics in Eindhoven. Daarmee moet worden voorkomen dat het bedrijf uit Nederland vertrekt.
Dat schrijft staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.
Smart Photonics is onderdeel van brainportregio Eindhoven, waarvan de ontwikkeling een speerpunt is van het kabinet. Daarbij wordt extra ingezet op de ontwikkeling van de fotonica-industrie.
Met fotonica worden chips gemaakt op basis van licht en niet op basis van elektronica, waardoor ze zuiniger, sneller en multi-toepasbaar zijn. Fotonica wordt door de Europese Commissie erkend als sleuteltechnologie voor de 21ste eeuw.
"Ik zie dat fotonica in toenemende mate een belangrijke rol gaat spelen in de ontwikkeling van nieuwe en efficiëntere applicaties die bijdragen aan belangrijke maatschappelijke uitdagingen", aldus Keijzer.
De technologie helpt Nederlandse bedrijven om chips te ontwikkelen voor nieuwe communicatietoepassingen en precieze sensoren in telecom, medische apparatuur en gezondheidszorg, vervoer en industriële processen.
Buitenlandse interesse in Smart Photonics
Smart Photonics was op zoek naar geld om zijn productiecapaciteit uit te breiden. In Europa was een kapitaalkrachtige investeerder lastig te vinden. Vanuit Azië was wel veel interesse om geld in het bedrijf te stoppen, zegt CEO Johan Feenstra tegen het Financieele Dagblad.
Daarmee dreigde opnieuw een Nederlandse fotonica-pionier in buitenlandse handen te vallen. Het Enschedese bedrijf LioniX werd in 2018 overgenomen door het Zuid-Koreaanse Magic Micro. PhoeniX, eveneens uit Enschede, kreeg met Synopsys een Amerikaanse eigenaar.
Een vertrek van Smart Photonics zou leiden tot "significant kennisverlies" en "economische schade" voor Nederland, aldus Keijzer.
Consortium steekt €35 miljoen in Smart Photonics
Om de onderneming voor Nederland te behouden, investeert het kabinet in het bedrijf als onderdeel van een consortium, aldus de staatssecretaris. In totaal wordt 35 miljoen euro in het bedrijf gestoken.
"Dit past ook in de oproep van de Europese Commissie aan haar lidstaten om alert te zijn en waar mogelijk op te treden tegen onwenselijke marktontwikkelingen", schrijft Keijzer.
De lening van 20 miljoen euro van het rijk wordt verstrekt via de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij. Het consortium van financiers wordt geleid door Innovation Industries, een investeringsfonds voor hightech startups. Andere deelnemers zijn PhotonDelta en KPN Ventures. Ook de huidige aandeelhouders van Smart Photonics doen mee.
"Hierdoor kunnen we ons productievolume opschalen en zo onze klanten ondersteunen bij het naar de markt brengen van de eerste commerciële fotonica-producten", aldus CEO Feenstra in een reactie. "We zijn erg dankbaar voor de steun van onze investeerders."