Het lijkt vrijwel onvermijdelijk dat vanaf middernacht (lokale tijd) een deel van de Amerikaanse overheidsdiensten wordt stilgelegd.

In het weekeinde vonden er geen onderhandelingen plaats tussen de Democraten en Republikeinen om de patstelling tussen de partijen over de financiering van de overheid op te lossen. Het lijkt dan ook niet erg waarschijnlijk dat er voor 1 oktober een compromis wordt bereikt.

Het gevolg zou zijn dat zo’n 800.000 ambtenaren dinsdag met verlof worden gestuurd. Waarschijnlijk gaan dan nationale parken dicht, worden visa-aanvragen niet of veel langzamer behandeld en komen diensten op onder meer het gebied van zorg- en milieu stil te liggen.

Het zou overigens al de 17e keer zijn sinds 1977 dat door politieke onenigheid de overheidsfinanciën op slot komen te zitten. Deze keer dreigt echter ook het scenario dat de overheid snel niet meer aan haar verplichtingen ten opzichte van schuldeisers kan voldoen.

De Republikeinen hebben de begroting afhankelijk gemaakt van een uitstel van de invoering de zogenoemde Obamacare, een zorgverzekering voor alle Amerikanen. De Senaat komt maandagmiddag bijeen en stemt dan naar verwachting het Republikeinse voorstel weg. President Barack Obama heeft laten weten zijn veto te gebruiken als dat nodig is.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl