Netbeheerders Liander en Stedin werken met een verouderd systeem om data te versturen van slimme meters voor het energieverbruik.
Er is een serieuze kans dat zo’n 4,3 miljoen slimme meters van huishoudens aangepast moeten worden, omdat ze anders onbruikbaar worden.
Voor huishoudens met zonnepanelen is het vanaf 2023 belangrijk om een slimme meter te hebben.
Digitale meters die je stroomverbruik aflezen, hebben al een aardige opmars gemaakt in Nederland. Maar voor ruim 4 miljoen ‘slimme meters’ geldt dat ze niet goed genoeg zijn om permanent data te versturen.
Dat melden onder meer de website Tweakers en Het Financieele Dagblad vrijdag op basis van onderzoek dat het ministerie van Economische Zaken heeft laten uitvoeren door bureau Dialogic.
Tot eind 2021 rollen netbeheerders Liander en Stedin zo’n 4,3 miljoen slimme meters bij Nederlandse huishoudens uit. Probleem is dat deze meters werken op basis van een verouderde communicatietechnologie voor dataverkeer: CDMA.
In het rapport concludeert Dialogic dat zowel de fysieke ondersteuning van deze technologie door makers van netwerkapparatuur, als de datacapaciteit met het oog op de stijgende communicatiebehoefte van energiedata voor CDMA, onvoldoende zijn.
Deze technologie moet dus eigenlijk vervangen worden. Maar dat zou voor Liander en Stedin een enorme kostenpost betekenen. Extra complicatie is dat de radiofrequentie waarvan CDMA gebruikmaakt, dit jaar opnieuw wordt geveild door de overheid. Op voorhand is niet zeker dat Liander en Stedin die behouden.
Slimme meter en zonnepanelen
Digitale meters hebben als voordeel dat ze voor huishoudens met zonnepanelen apart kunnen meten hoeveel stroom je afneemt van de energieleverancier en hoeveel je zelf opwekt aan zonnestroom.
Dit wordt vanaf 2023 cruciaal, want dan komt er een nieuwe fiscale regeling, waarbij zonnestroom die je teruglevert aan je energieleverancier volgens de kale leveringsprijs wordt vergoed. Daarbovenop komt een compensatie van de overheid, maar die wordt in de loop der jaren afgebouwd.
De overheid heeft de slimme meter nodig om de nieuwe fiscale regeling te kunnen invoeren, want daarvoor is het nodig om de opgewekte zonnestroom apart te meten.
Lees hier hoe de nieuwe fiscale regeling gaat werken die de oude salderingsregeling voor zonnepanelen vervangt.