Eerst even een disclaimer: als dochter van een ex-Philipsmedewerker ben ik misschien een beetje bevooroordeeld over het bedrijf. Mijn hele jeugd lang hingen de modernste lampen in ons huis en in de winter was onze kerstverlichting in de voortuin ongetwijfeld te zien vanuit de ruimte.
Die lampenobsessie heb ik waarschijnlijk geërfd, want ons huis hangt sinds ruim een jaar vol met slimme Hue-lampen. Als ik dat vertel aan vrienden of collega’s, kijken ze me vaak raar aan: waarom zou je zo veel geld uitgeven aan lampen die je met een app kunt bedienen? Wat is er mis met een lichtknopje?
Ik snap die kritiek, en was dan ook niet verbaasd toen Signify, voorheen Philips Lighting, gisteren meldde dat het bedrijf de Hue-lampen laagdrempeliger wil maken.
Voorheen had je aan een Hue-lamp alleen niet genoeg, om ‘m met je telefoon te kunnen bedienen had je een extra apparaatje nodig: een bridge. Maar de nieuwe lampen werken ook met bluetooth, waardoor je ze direct met je telefoon kunt bedienen en de drempel dus minder hoog is om je eerste Hue-lamp op te hangen.
Mensen laten zich blijkbaar snel afschrikken door het idee van slimme lampen, of gaan daarom gemakkelijk akkoord met het alternatief: lichtknopjes. Zelf zou ik absoluut niet meer terug willen naar “normale” lampen, en in dit stuk leg ik uit wat, voor mij, de voordelen van slimme lampen zijn.
Je hoeft nooit meer één voor één al je lampen aan te doen
Als ik 's avonds bij vrienden of familie ga eten, speelt er zich altijd een ritueel af zodra de zon onder is. Eén voor één worden alle lampen in de ruimte aangezet. Sommige mensen hebben maar een paar lampen en zijn snel klaar, anderen maken toch al snel een rondje van een minuut of twee door de woonkamer, om ook alle sfeerverlichting aan te zetten.
Zelf zet ik mijn lampen nooit meer 's avonds aan. Op het moment dat de zon ondergaat, gaan alle lampen in de woonkamer en keuken vanzelf branden. In het begin heb je nauwelijks door dat ze aan staan, maar ze gaan steeds ietsje feller branden totdat ze de lichtintensiteit hebben bereikt die wij zelf ongeveer een jaar geleden hebben ingesteld. Heel soms, als het in de winter slecht weer is en al snel donker is, zet ik de lampen al wat eerder aan.
Dat hoeft overigens niet via je telefoon, zoals veel mensen denken. Er zijn ook Hue-dimmers te koop die je op de muur kunt plakken of op een andere handige plek kunt neerleggen. Je kunt dus altijd je lampen aan- en uitzetten, zonder dat je een telefoon bij de hand hebt.
Je hoeft 's nachts niet meer te zoeken naar een lichtknopje
Bij je slimme lampen kun je ook een bewegingssensor kopen. Die heeft het bijvoorbeeld door als je 's nachts, nog half slapend, richting het toilet loopt, en zet dan automatisch een lampje voor je aan. Het licht wordt aangepast aan het moment van de dag, dus je hoeft niet bang te zijn dat je meteen wakker bent omdat de lamp zo fel brandt. En je kunt instellen dat de lamp vanzelf weer uit gaat.
Je kunt de intensiteit en kleur van je lampen gemakkelijk aanpassen
Of je nu 's ochtends met weinig licht wakker wil worden, 's avonds volledig geconcentreerd wil werken in fel, wit licht, of je woonkamer tijdens de feestdagen een gezellige sfeer wil geven: het kan allemaal. Er zijn twee verschillende Hue-lampen: eentje met alle kleuren en eentje met alleen de wittinten. In de praktijk heb je alleen die laatste nodig, want aan wittinten heb je genoeg. Met die lampen kun je je huis verlichten met koel licht, maar ook met heel warm licht. Nooit meer een lamp kopen en er thuis achter komen dat-ie niet het goede licht geeft.
De lampen met kleuren zijn, in mijn ervaring, eigenlijk alleen leuk tijdens feestjes. Je kunt ze dan laten reageren op de muziek, zodat je woonkamer op de maat van een liedje in allerlei verschillende kleuren kleurt, alsof het een soort dansvloer is. Het is niet heel nuttig en je wordt er ook vrij snel gek van, maar zo nu en dan is het wel leuk.
Je kunt de lampen bedienen met je stem
Als je een slimme assistent, zoals de Google Home of Amazon Echo in huis hebt, kun je daar ook je lampen mee bedienen. In het begin gebruikte ik die functie niet veel, maar inmiddels blijkt hij vooral handig tijdens het koken. Als ik wat extra licht nodig heb en mijn handen helemaal vol heb, roep ik gewoon: "Alexa, brighten the lights in the kitchen!" En voilà, er is licht.
Je kunt je slimme assistent ook vragen om vooraf ingestelde "scènes" aan te zetten. In de app van Hue hebben we voor sommige situaties vooraf de lampen ingesteld. We hebben bijvoorbeeld een scène "concentreren", voor als we aan het werk zijn, "gedimd", voor bijvoorbeeld tijdens een film, en "helder" voor tijdens het koken of schoonmaken. Als we vanaf de bank "Alexa, movie time!" roepen, zetten we de scène voor tijdens het kijken van een film aan.
Op diezelfde manier kan ik de kleur van mijn lampen aanpassen door het Alexa te vragen. Met één opdracht aan haar kleurt onze hele benedenverdieping groen, rood of paars. Dat is niet per se nuttig, maar wel heel leuk.
Je schrikt inbrekers af als je op vakantie bent
Onze lampen gaan volgens een vast schema aan en uit, en gaan daar gewoon mee door als we op vakantie zijn. Handig, want daardoor lijkt het alsof we gewoon thuis zijn en dat schrikt inbrekers af.
Je kunt je Hue-lampen ook koppelen aan andere slimme apparatuur. Als je bijvoorbeeld een beveiligingscamera van Nest in je huis hebt hangen, kun je ervoor zorgen dat de lampen fel gaan knipperen zodra de camera een mens door je woonkamer ziet lopen. Ook dat heeft (hopelijk) een afschrikwekkende werking.
Tot slot: het gaat in dit stuk vooral over de Philips Hue-lampen omdat ik die toevallig zelf in huis heb hangen, maar er zijn natuurlijk nog veel meer (goedkopere) opties. Ikea verkoopt bijvoorbeeld slimme lampen, maar je kunt ook bij merken als Smartwares en Innr terecht.
Heb je slimme lampen op het oog? Check dan van tevoren wel even met welke systemen ze samenwerken. Ik vind het erg handig dat wij de lampen van Hue kunnen koppelen aan onze Nest en Amazon Echo, maar dat kan niet met alle slimme verlichting. Misschien vind je dat niet erg, maar het is wel goed om je er van tevoren even in te verdiepen.