Schulden vormen een mooie aftrekpost voor de vermogensbelasting. Daar valt meer onder dan je misschien had gedacht. Ook mag je voor het laatste jaar gebruik maken van een belastingvrijstelling voor spaarloon.

Ons belastingstelsel is ingedeeld in drie boxen. De aftrekposten die we in eerdere delen van deze serie bespraken hadden grotendeels betrekking op box 1, ofwel inkomen uit werk en woning.

In box 3 zit ook een interessante aftrekpost: schuld. Houd wel rekening met een drempel. Heb je deelgenomen aan een spaarloonregeling, dan mag je dit jaar voor het laatst gebruik maken van een fiscale vrijstelling.

Box 1: inkomen uit werk en huis

De tarieven voor de verschillende belastingschijven in box 1 (belastbaar inkomen uit werk en woning) bedroegen vorig jaar respectievelijk 36,5 procent (laagste schijf), 42 procent (middelste twee schijven) en 52 procent (hoogste schijf).

Box 2: inkomen uit aanmerkelijk belang

In box 2 valt het belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang, voor ondernemers die minimaal 5 procent van de aandelen van hun bv bezitten. Het tarief voor deze box is in 2015 gestegen van 22 naar 25 procent.

Box 3: sparen, beleggen

De waarde van je spaargeld, aandelen en leningen die je aan een ander hebt verstrekt moet je aangeven in box 3: inkomen uit sparen en beleggen.

Ook een tweede woning, zoals een vakantiehuisje of een huis dat je verhuurt in afwachting van een koper, valt hieronder. Voor een tweede huis in Nederland moet je de woz-waarde vermelden met als waardepeildatum 1 januari 2014. Heb je een vakantiehuisje over de grens, dan geldt de waarde in het economisch verkeer, wederom van 1 januari 2014.

... waaronder spaarloon

De spaarloonregeling bood werknemers de kans om een deel van hun brutoloon belastingvrij te sparen, op een geblokkeerde rekening. Deze regeling is op 1 januari 2012 afgeschaft. Sinds 1 januari van dit jaar is de belastingvrijstelling voor de spaarloonregeling vervangen, waardoor je het hele spaarbedrag moet optellen bij je vermogen in box 3.

Bij je aangifte over 2015 kun je voor het laatst gebruik maken van de belastingvrijstelling voor je geblokkeerde spaartegoed. Heb je gebruik gemaakt van een spaarloonregeling en komen je geblokkeerde spaartegoeden uit onder de drempel van 17.025 euro, dan hoef je dit bedrag niet aan te geven. Is het meer, dan hoef je alleen het gedeelte boven die drempel aan te geven.
Heb je gebruikgemaakt van de mogelijkheid om vervroegd je spaarloon op te nemen, dan moet je alleen het bedrag dat op de geblokkeerde rekening staat opgeven.

... en schulden

Van dit vermogen mag je eventuele schulden aftrekken, voor zover deze uitkomen boven een drempel. Die drempel bedraagt 3.000 euro of het dubbele als je een fiscaal partner hebt.

Dit kunnen verschillende soorten schulden zijn, zoals een lening voor een auto, roodstand bij de bank, toeslagen die je moet terugbetalen, erfbelasting, kinderalimentatie of een studieschuld waarvoor je geen aftrek had.

Let op: voor de aangifte over 2015 geldt de waarde van bezittingen en schulden op 1 januari 2015.

Je mag gebruik maken van een heffingvrij vermogen: een bedrag waarover je geen belasting hoeft te betalen. Dit bedraagt 21.330 euro (of het dubbele voor fiscaal partners). 65-plussers kunnen onder bepaalde omstandigheden aanspraak maken op een extra heffingsvrij vermogen.

Kwam het verschil tussen bezittingen en schulden op 1 januari 2015 boven deze drempel uit, dan moet je over het restant 1,2 procent vermogensbelasting betalen.

Groene beleggingen

Wie groen spaart of belegt, in door de Belastingdienst erkende fondsen die investeren in projecten voor milieubescherming, mag gebruik maken van een aanvullende heffingskorting, een korting op de te betalen inkomstenbelasting. Deze bedraagt 0,7 procent van het bedrag dat hiervoor is vrijgesteld in box 3.

Lees ook

Belastingaangifte 2015: let op deze vergeten aftrekposten

Slimme aftrekposten bij de aangifte 2015: de eigen woning

Slimme aftrekposten bij de aangifte 2015: bijzondere situaties rond je huis

Slimme aftrekposten bij de aangifte 2015: je ziektekosten

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl