Belangrijke bondgenoten van de Britse premier Theresa May lijken in het geheim voorbereidingen te treffen voor een tweede Brexit-referendum, berichten enkele Britse media.

The Sunday Times en Mail on Sunday schrijven dat de facto vicepremier David Lidington and Gavin Barwell, de stafchef van de premier, denken dat een nieuwe stemming van het volk de enige manier is om May’s Brexit-nachtmerrie te beëindigen.

Naar verluidt sprak Lidington vorige week met parlementsleden van de linkse Labour-partij om een brede politieke consensus te smeden rond het idee van een tweede referendum.

Hoewel Labour officieel geen voorstander is van een tweede referendum, heeft een aantal prominente parlementsleden wel oren naar dit idee. Tot die groep horen Chuka Umunna en Ben Bradshaw, die met Lidington hebben gesproken.

Ondertussen zou stafchef Barwell plannen maken voor een volksstemming. Hij heeft een eminente groep uit de Conservatieve Partij, waaronder Philip Hammond en staatssecretaris Amber Rudd van Werkgelegenheid en Pensioenen, verteld dat een tweede referendum “de enige uitweg” is, aldus de Mail on Sunday.

BuzzFeed News was de eerste die meldde dat Lidington en Barwell het idee van een nieuw referendum omarmen. Dit zou neerkomen op een dramatische verschuiving van standpunten onder de belangrijkste bondgenoten van May.

Deze draai komt na de voor May teleurstellende EU-top van afgelopen week, waarin zij geen concessies kon afdwingen bij andere Europese leiders. Dit laatste betekent dat de kansen om haar Brexit-overeenkomst door het Britse parlement te loodsen er somber uit blijven zien.

May heeft zaterdagavond echter een krachtige verklaring afgelegd waarin ze duidelijk maakte dat ze vasthoudt aan haar plan - wat dus betekent dat er niet opnieuw gestemd hoeft te worden over het verlaten van de Europese Unie.

"Ik vecht voor een goede deal voor Groot-Brittannië, ik zal blijven vechten voor een goede deal voor Groot-Brittannië," heeft ze naar verluidt gezegd. "Ik heb mijn doel nooit uit het oog verloren en dat is om de uitslag van het referendum te vertalen op een manier die Britse banen beschermt, ons beschermt en onze dierbare Unie beschermt."

May had ook een verwijt aan voormalige premier Tony Blair vanwege zijn steun aan een tweede referendum: "Tony Blair heeft onze onderhandelingspositie ondermijnt en zijn voormalig ambt en het volk dat hij ooit diende beledigd door naar Brussel te gaan en te pleiten voor een tweede referendum. We kunnen niet, zoals hij heeft gedaan, afstand doen van de verantwoordelijkheden die voortvloeien uit het referendum. Het Parlement heeft een democratische plicht om datgene te leveren waarvoor het Britse volk heeft gekozen."