- De website InterNations heeft zijn jaarlijkse ranglijst van de beste en slechtste steden ter wereld bekend gemaakt.
- 6 van de 10 slechtste steden voor expats liggen in Europa.
- Het Zuid-Afrikaanse Johannesburg is gekozen tot allerslechtste expat-stad ter wereld.
- Lees ook: Dit zijn de 10 duurste en goedkoopste steden ter wereld – Brussel relatief gezien stuk voordeliger geworden
De op expats gerichte website InterNations heeft begin dit jaar bijna 12.000 expats in 181 verschillende landen ondervraagd. Op basis van die enquête is een ranglijst van 52 steden opgesteld, waarbij is gekeken naar de kwaliteit van leven, werk, hoe moeilijk het is om te wennen en cruciale voorzieningen voor expats.
De Spaanse havenstad Valencia kwam als beste uit de bus. Volgens InterNations zijn expats vooral enthousiast over het openbaar vervoer en hoe veilig het is in de stad.
Maar ook 6 van de 10 slechtste steden liggen in Europa. De overige vier zijn verspreid over Azië, Noord-Amerika en Afrika. Op dat laatste continent bevindt zich de minst aantrekkelijke stad voor expats: Johannesburg.
Benieuwd welke andere steden je beter kan vermijden als expat? Bekijk dan de slideshow hieronder!
Dit zijn de 10 slechtste steden ter wereld voor expats
Dit zijn de 10 slechtste steden ter wereld voor expats
-
De website InterNations heeft zijn jaarlijkse ranglijst met beste en slechtste steden voor expats bekendgemaakt. Europa doet mee in beide categorieën.
Expats vinden de Spaanse havenstad Valencia de beste stad ter wereld om in te leven, blijkt uit een enquête van de op expats gerichte website InterNations. Ze zijn vooral enthousiast over het openbaar vervoer in Valencia en hoe veilig het is in de stad.
Hierna volgen de slechtste steden ter wereld voor expats.
Alexander Spatari/Getty Images
-
10. Rome, Italië
Rome is een van de twee Italiaanse steden waar expats uiterst kritisch op zijn.
Uit het onderzoek van InterNations blijkt dat 73 procent van de ondervraagden moeite heeft met de lokale autoriteiten en 50 procent negatief is over de onlinediensten van de overheid. Meer dan 30 procent zegt bezorgd te zijn over de Italiaanse economie.
“Hoewel de bureaucratie in Italië gekmakend kan zijn, zitten er ook enkele voordelen aan”, schrijft InterNations. “De meeste expats in Rome hebben een geldig visum en verblijfsvergunning en daarmee hetzelfde recht op gezondheidszorg als Italiaanse burgers.”
querbeet/Getty Images
-
9. Tokio, Japan
De Japanse hoofdstad Tokio is een van de meest populaire bestemmingen voor expats, maar veel van hen zijn ontevreden over de werkomstandigheden.
Van de ondervraagden is 25 procent ontevreden over het aantal werkuren, 30 procent niet blij met de verhouding tussen werk en privé en 60 procent vindt dat de lokale bedrijfscultuur creativiteit ontbeert.
Een Amerikaanse expat zegt tegen InterNations dat de Japanse werkcultuur “nauwelijks openstaat voor nieuwe ideeën”. Een andere expat uit Indonesië zegt dat de cultuur binnen het bedrijfsleven “erg stressvol en inflexibel” is.
Jackyenjoyphotography/ Getty Images
-
8. Vancouver, Canada
Vancouver is en van de grootste steden van Canada en de enige stad uit Noord-Amerika die op de lijst van slechtste steden voor expats staat.
69 procent van de door InterNations ondervraagde expats zegt dat de kosten voor levensonderhoud te hoog zijn en meer dan 50 procent zegt dat hun inkomen niet hoog genoeg is om comfortabel te kunnen leven.
Bijna 40 procent is ongelukkig met hun sociale leven in de stad. “Het kan moeilijk zijn door te dringen tot een sociale cirkel die al lang bestaat”, zegt een expat uit Nieuw-Zeeland daarover tegen InterNations.
mffoto/Shutterstock
-
7. Milaan, Italië
Milaan is de tweede Italiaanse stad op de lijst.
Meer dan 50 procent van de expats zegt ontevreden te zijn over de luchtkwaliteit in de stad en 66 procent heeft moeite met de lokale bureaucratie.
Zo’n 30 procent van de expats heeft het gevoel onderbetaald te worden voor het werk dat ze doen. Volgens de website Salary Expert bedraagt het gemiddelde jaarsalaris in Milaan 41.593 euro.
“Het is moeilijk werk te vinden en de salarissen zijn erg laag”, zegt een Iraanse expat tegen InterNations.
Comezora/Getty Images
-
6. Hamburg, Duitsland
De stad Hamburg in het noorden van Duitsland heeft de lijst vooral gehaald omdat expats het moeilijk vinden om te wennen aan de stad.
Maar liefst 81 procent van de ondervraagde zegt moeite te hebben met het maken van vrienden in de stad. “Het duurt erg lang voordat je in enige mate als ‘vriend’ wordt geaccepteerd”, zegt een Australische expat tegen InterNations.
Stuart Franklin/Getty Images
-
5. Hongkong
De autonome stadsregio Hongkong in het zuidoosten van China is een van de twee Aziatische steden onderaan de ranglijst van InterNations.
Zo’n 46 procent van de ondervraagden zegt dat er in het lokale bedrijfsleven geen ruimte is voor creativiteit en 56 procent van de expats zegt zich niet vrij te voelen hun mening uit te spreken.
Ook vindt 68 procent de kosten voor wonen en levensonderhoud te hoog. De huur van een piepklein appartement van nog geen 18 vierkante meter groot bedraagt omgerekend meer dan 3.000 euro per maand, schrijft The South China Morning Post.
“Woonruimte, gezondheid en internationale scholen dragen allemaal bij aan de hoge kosten”, schrijft InterNations. “Het is een van de duurste steden voor expats.”
Fei Yang/Getty Images
-
4. Istanbul, Turkije
Istanbul is de grootste stad van Turkije en een van de zes Europese steden die slecht beoordeeld worden door expats.
Volgens de enquête van InterNations is 57 procent van de ondervraagden negatief over de Turkse economie en heeft slechts 45 procent het gevoel een eerlijk salaris te verdienen.
“Het vinden van werk is heel moeilijk”, zegt een expat uit Kameroen tegen InterNations, die daarbij ook klaagt over de lage salarissen.
Getty Images
-
3. Parijs, Frankrijk
De meerderheid van de ondervraagde expats geeft aan dat het simpelweg te duur is om in de hoofdstad van Frankrijk te leven: zo’n 62 procent zegt dat de kosten voor wonen en levensonderhoud te hoog zijn.
Daarnaast zegt 58 procent van de ondervraagden dat ze het moeilijk vinden vrienden te maken. Ruim 1 op de 5 voelt zich onveilig in Parijs.
Maar aan de andere kant zijn expats juist heel positief over de cultuur en het nachtleven in de stad. “Het leven in Parijs is romantisch en opwindend, maar ook duur”, schrijft InterNations. “De dagelijkse uitgaven en woonkosten zijn erg hoog in de grootste stad van Frankrijk.”
Getty Images
-
2. Frankfurt, Duitsland
De belangrijke financiële hub in het midden van Duitsland is volgens expats de op een na slechtste stad ter wereld om in te wonen.
Bijna 70 procent van de expats zegt dat de hoge kosten voor wonen en levensonderhoud Frankfurt erg onaantrekkelijk maken.
Volgens het onderzoek is het ook de stad met het duurste openbaar vervoer. Een maandabonnement voor het ov kost bijna 100 euro.
David C Tomlinson/ Getty Images
-
1. Johannesburg, Zuid-Afrika
Volgens de door InterNations ondervraagde expats is Johannesburg, de grootste stad van Zuid-Afrika, de slechtste stad ter wereld voor expats.
Zo’n 25 procent van de ondervraagde is niet tevreden over de hoge kosten en 39 procent klaagt over het openbaar vervoer. Ook veiligheid is een groot probleem: 62 procent van de expats zegt zich onveilig te voelen.
“Johannesburg kan een gevaarlijke plek zijn, zelfs volgens Zuid-Afrikaanse standaarden”, stelt InterNations. “Je zal heus niet de hele tijd gevaar lopen, maar je moet je wel bewust zijn van de mogelijke gevaren.”
Reuters