Door de slechte economische omstandigheden moest ABN Amro grotere voorzieningen treffen voor verliezen op kredieten. De stroppenpot verdubbelde bijna tot 367 miljoen euro. De voorzieningen moesten vooral worden genomen op leningen aan bedrijven in de bouw, het vastgoed en de detailhandel.

Door de dalende huizenprijzen namen ook de voorzieningen voor hypotheken toe. De portefeuille van woninghypotheken met betalingsachterstanden zakte in de eerste helft van 2012 wel met 145 miljoen euro. Dit komt onder meer omdat de bank strenger is geworden bij het aangaan van nieuwe leningen. Volgens ABN ligt de aanwas van betalingsachterstanden nu op het niveau van voor de economische crisis.

Spaarders

Spaarders vulden hun deposito’s bij ABN Amro in het afgelopen halfjaar met 7,9 miljard euro aan. Door de concurrentie op de spaarmarkt hield ABN Amro hier echter weinig extra opbrengsten aan over. De rente-inkomsten namen in de eerste 6 maanden van 2012 met 2 procent af.

De onzekerheid op de markten zetten daarnaast de provisie-inkomsten onder druk. Dordat er minder transacties werden uitgevoerd namen de provisies met 19 procent af ten opzichte van de eerste helft van 2011.

Kosten

De bank wist de kosten in het eerste halfjaar met 14 procent te verlagen, tot 2,25 miljard euro. Daarmee kwamen de kosten overeen met 59 procent van de opbrengsten van de bank. Een jaar eerder lag deze efficiëntieratio nog op 63 procent.

ABN Amro werkt ook nog altijd aan de fusie met de Nederlandse onderdelen van het voormalige Fortis. Daarvoor werd in het tweede kwartaal 52 miljoen euro aan eenmalige kosten gemaakt. Inclusief die kosten daalde de kwartaalwinst tot 289 miljoen euro. De meeste integratieprojecten zijn inmiddels afgerond. De kosten voor de fusie zijn inmiddels opgelopen tot 1,3 miljard euro.

15% minder

In de eerste helft van 2012 boekte ABN met 827 miljoen euro 15 procent minder winst (exclusief fusiekosten) dan een jaar eerder.

Topman Gerrit Zalm sprak van een bevredigend resultaat in een moeilijk klimaat. Hij verwacht dat de markten de rest van het jaar ,,zwak'' blijven en dat de kredietvoorzieningen verder toenemen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl