De Britse topjurist Geoffrey Cox heeft zich dinsdagmiddag uitgesproken over de garanties die premier Theresa May maandagavond heeft gekregen van de Europese Unie voor haar Brexit-deal. Het oordeel is kort gezegd negatief, waardoor de kans toeneemt dat het Lagerhuis dinsdagavond in meerderheid tegen de Brexit-deal van May stemt.

De Europese Unie bood het Verenigd Koninkrijk maandagavond “wettelijk bindende garanties” over de Ierse grens in het Brexitakkoord.

Beide partijen hebben afgesproken dat ze gaan werken aan alternatieve regelingen voor de zogenoemde ‘backstop’ uiterlijk eind december 2020. De backstop is de regeling die een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland moet voorkomen. Tegelijk betekent dit dat er mogelijk een grens komt tussen Noord-Ierland en de rest van het VK, iets waar veel Brexiteers op tegen zijn.

Met de nieuwe garanties hoopt May dat ze haar Brexit-plan door het Britse parlement kan krijgen.

Maar topjurist Cox concludeert dat “het juridische risico niet verandert.” Het blijft onmogelijk om de backstop op te zeggen, anders dan is vastgelegd in de oorspronkelijke Brexit-deal van May. Hierbij moet het VK via een arbitrageprocedure aantonen dat de EU niet te goeder trouw handelt.

De mening van Cox is van groot belang, omdat veel Conservatieve parlementsleden die eerder tegen de deal van May stemden, hebben aangegeven dat het oordeel van de topjurist leidend is.

Dinsdagavond buigt het Britse parlement zich voor de tweede keer over de deal van May. Bij de eerste stemming verloor May met een grote marge van ruim 200 stemmen. Het leeuwendeel van de huidige inspanningen van May is gericht op het winnen van steun van opstandige Conservatieve parlementsleden en parlementsleden van de Noord-Ierse DUP-partij.

DUP-leider Arlene Foster liet dinsdagmiddag een verklaring uitgaan, waarin de partij aangeeft dat de toezeggingen die May heeft gekregen onvoldoende zijn. De DUP zal de Brexit-deal van May daarom niet steunen en waarschijnlijk tegenstemmen.

De groep Conservatieven in het Britse parlement die een breuk met de EU willen, gaat ook niet voor de Brexitdeal van premier May stemmen. Een van de kopstukken van de felle 'Brexiteers', Jacob Rees-Mogg, klaagde dat er niets is veranderd en dat de Britten nog steeds niet uit de 'backstop' kunnen zonder instemming van Brussel.

Hij en geestverwanten van de 'European Research Group' (ERG) hebben na analyse van Mays laatste voorstellen duidelijk gemaakt dat ze hun standpunt niet wijzigen'.

Lees hier: Dit kan er gebeuren als de Brexit-deal van May voor de tweede keer wordt afgewezen