Het crashgevoel is nog niet voorbij op de cryptomarkt. Een tweede golf van koersdalingen zette deze week in. De belangrijkste cryptomunt, de bitcoin, koerste vrijdagmiddag zelfs even onder de 8.000 dollar.
Daarmee is de bitcoin weer terug op het niveau van vóór de grote koerssprong in december, toen de digitale munt bijna de 20.000 dollar aantikte.
Bekijk hier de actuele koers van de bitcoin »
Kijk je naar de top 10 van grootste cryptomunten, dan laat onderstaande tabel van de site coinmarketcap.com zien dat het verlies van de bitcoin vrijdagochtend relatief meeviel. De min van 14 procent voor de bitcoin tikte minder zwaar aan dan bijvoorbeeld het verlies van 35 procent voor de nummer 5, Cardano.
(klik voor uitvergroting)
Een blik op de nummers 11 tot en met 20 op de cryptomarkt, gemeten naar marktkapitalisatie, laat ook verliezen tussen de 20 procent en 30 procent zien. Met één uitzondering: cryptomunt tether zakt slechts 1 procent, maar dat heeft ermee te maken dat deze munt volgens het achterliggende bedrijf gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar.
Omdat het bedrijf voor elke token die is uitgegeven naar eigen zeggen altijd eenzelfde waarde in dollars in kas houdt, wordt gegarandeerd dat de tether altijd hetzelfde waard is als een dollar.
Overigens is tether niet onomstreden. Eerder deze week meldde persbureau Bloomberg dat een Amerikaanse toezichthouder dagvaardingen heeft uitgestuurd naar de achterliggend firma. Lees daar verderop in dit artikel meer over.
(klik voor uitvergroting)
Opvallend bij tether is dat het handelsvolume de afgelopen dagen weer oploopt en in de buurt komt van de piek van medio januari, toen de eerste cryptocrash van dit jaar plaatsvond. Als je kijkt naar de volume-ontwikkeling bij de bitcoin, dan liggen de handelsvolumes bij de bitcoin medio januari beduidend hoger dan in de afgelopen dagen.
(klik voor uitvergroting)
Gaan we door naar de nummers 21 tot en met 30 onder de grootste cryptomunten dan valt één munt op: de DigixDao stijgt ruim 80 procent over de afgelopen 24 uur. Deze cryptomunt is gebouwd op het ethereum-netwerk en het achterliggende bedrijf heeft de DigixDao naar eigen zeggen gekoppeld aan goud.
Eén DGX-token representeert een goudbaartje van 1 gram dat ligt opgeslagen in een beveiligde kluis in Singapore.
Een mogelijke verklaring is dus dat cryptobeleggers die onzeker zijn over de 'waarde' van hun digitale munten voor varianten kiezen die een koppeling maken met een tastbare onderliggende waarde, zoals goud of dollars.
(klik voor uitvergroting)
Nog even inzoomend op de DigixDao. Zo ziet de maandgrafiek eruit:
(klik voor uitvergroting)
Overheden kijken naar de cryptomarkt
Zoals altijd is het gissen naar de directe aanleiding voor de brede marktdaling. Mogelijk speelt mee dat overheden wereldwijd steeds vaker oproepen tot regulering van de cryptomarkt.
In India kondigde minister van Financiën Arun Jaitley donderdag maatregelen aan om de illegale activiteiten rondom cryptomunten aan te pakken. Verschillende media interpreteerden zijn uitspraken aanvankelijk als een aankondiging van een bitcoinverbod.
In Nederland onderzoekt minister van Financiën Wopke Hoekstra of een verbod op bitcoin wenselijk en mogelijk is. Diverse partijen in de Tweede Kamer dringen aan op regulering van cryptomunten en andere, soms omstreden, financiële producten.
Eerder deze maand legden onder meer de VS, Rusland, China en Zuid-Korea de handel in cryptomunten enigszins aan banden. Dat zorgde voor onrust op de markt.
Onderzoek naar Bitfinex en Tether
Verder doken er dinsdag berichten op dat ruilbeurs Bitfinex en het bedrijf achter de omstreden cryptomunt tether worden aangeklaagd door een Amerikaanse toezichthouder.
De tether is gekoppeld aan de dollar, maar het is de vraag of het bedrijf achter de digitale munt wel genoeg in kas heeft om die koppeling waar te maken. Bitfinex zou daarnaast uit het niets nieuwe tether-munten hebben gecreëerd om zo de koers te manipuleren.
In verschillende landen zijn al maatregelen genomen, met name tegen de uitgifte van nieuwe cryptomunten in zogeheten ICO’s (initial coin offerings).