- Het Amsterdamse bedrijf Skytree haalt 5,3 miljoen euro op voor een techniek om CO2 uit de lucht te filteren en toe te passen in de glastuinbouw.
- Telers hebben CO2 nodig om hun gewassen sneller te laten groeien, maar dit komt nog veelal uit fossiele bronnen.
- Skytree claimt telers, waaronder ook vertical farming-partijen, een groen alternatief te bieden.
- Lees ook: CO2 uit de lucht filteren is misschien wel effectiever tegen klimaatverandering dan het planten van bomen – maar is een doorbraak realistisch?
Investeerders steken 5,3 miljoen euro in het Amsterdamse bedrijf Skytree, dat een techniek levert om CO2 uit de buitenlucht te filteren en in te zetten in de glastuinbouw. Dat maakte de cleantech-startup dinsdag bekend.
De in 2014 opgerichte onderneming levert ook CO2 aan bedrijven die zich richten op vertical farming, waarbij gewassen in verticale opstellingen in flats worden geteeld.
Nederlandse telers in de glastuinbouw voegen veelvuldig CO2 toe aan hun kassen, om de groei van planten te stimuleren. Deze CO2 wordt momenteel nog veelal op basis van fossiele brandstoffen geproduceerd. Skytree ontwikkelde een vierkant apparaatje, dat in kassen wordt geplaatst. Het filtert CO2 uit de buitenlucht en brengt het richting de kassen en verticale boerderijen.
Telers kunnen hun bedrijfsvoering hiermee verder verduurzamen, claimt Skytree. Bovendien meent het bedrijf de branche te ontdoen van schommelende CO2-prijzen. Zij zijn niet meer overgeleverd van de grillen van de fossiele markt, maar zouden dankzij de apparaten van het bedrijf van een constante toevoer aan CO2 genieten.
Techniek als gereedschap tegen klimaatverandering
Het Amsterdamse concern bevindt zich in de sector van direct air capture-bedrijven. Branchegenoten zoals het Zwitserse Climeworks en het Eindhovense Carbyon werken aan de ontwikkeling van massale installaties, waarmee zij tegen 2050 respectievelijk 1 en 5 miljard ton CO2 per jaar uit de lucht willen halen. Skytree zelf verwacht tot 2030 10 miljoen ton CO2 te kunnen afvangen.
De CO2 die bedrijven in deze branche opvangen, kan onder meer worden gebruikt om klimaatneutrale brandstof voor vliegtuigen te produceren, of de CO2 kan ondergronds worden opgeslagen. Dat kan in lege gasvelden, maar ook via mineralisering, waarbij de CO2 in gesteente wordt bewaard.
De techniek van het filteren van CO2 uit de lucht wordt gezien als één van de vele gereedschappen om de mondiale klimaatverandering aan te pakken.
Investeerders richten zich op clean tech-bedrijven
De kapitaalinjectie voor Skytree komt van glastuinbouw-coöperatie Horticoop, agro-investeerder Yield Lab Europe en enkele particuliere geldschieters. Skytree is al actief in Nederland en levert zijn filtersystemen aan vertical farming-bedrijf Growy Farms.
Welk belang de investeerders die meedoen aan de nieuwe kapitaalronde in de Amsterdamse onderneming vergaren, deelt het bedrijf niet met Business Insider Nederland.
Skytree wil zich door de investering ook op buitenlandse markten richten. Daarnaast ziet het concern kansen om zijn CO2 te leveren aan andere sectoren waar momenteel nog CO2 uit fossiele brandstoffen wordt gehaald, zoals de productie van bouwmaterialen.
De investering in Skytree staat niet op zichzelf. Terwijl startups afgelopen jaar ruim een derde minder groeigeld wisten op te halen, slaagden startups in CO2-technologie erin om een recordbedrag van 4,2 miljard dollar op te halen bij geldschieters.