Nu Sinterklaas in het land is, bereiden heel wat Nederlanders zich voor op het kopen van cadeaus voor in de schoen. Of misschien al voor onder de kerstboom. En die cadeautjes zijn door de inflatie merkbaar duurder dan vorig jaar, geeft 95 procent van de Nederlanders aan in een onderzoek van de bank Raisin. Van deze groep vindt 59 procent dat de prijzen “absoluut gestegen zij”‘ en 36 procent noemt de cadeaus dit jaar “iets duurder geworden”.

Raisin vroeg duizend volwassen Nederlanders naar hun koopintentie voor de feestdagen. Ruim de helft (55 procent) wil dit jaar ongeveer hetzelfde uitgeven als vorig jaar. 19 Procent houdt de hand deze keer meer op de knip, terwijl ook 19 procent van plan is om dit jaar méér uit te geven. De resterende 7 procent weet het nog niet.

Lees ook: Consumenten geven weer meer uit: vooral aan diensten zoals vakantie, reizen en restaurants

Kerstcadeaus populairder dan Sinterklaas

Ruim één op de vier Nederlanders (42 procent) koopt dit jaar cadeaus voor zowel Sinterklaas als Kerstmis. 28 Procent doet dat alleen voor Kerst en 8 procent alleen voor Sinterklaas. Kerst is dus veel populairder als moment om cadeautjes uit te delen. De resterende 21 procent koopt helemaal geen cadeaus voor de feestdagen.

Nederlanders geven niet alleen vaker cadeaus bij Kerstmis, maar besteden ook meer aan die kerstcadeaus: 46 Procent van de respondenten geeft meer uit aan Kerstmis dan aan Sinterklaas, wat omgekeerd slechts 17 procent is. 37 Procent probeert voor beide feestmomenten hetzelfde budget te hanteren.

Wát we uitgeven aan die cadeaus voor Sinterklaas en/of Kerstmis, verschilt enorm. Grofweg de helft van de Nederlanders geeft tussen de 0 en 150 euro uit, de andere helft meer dan 150 euro.

In procentuele zin kiezen de meeste Nederlanders (23 procent) ervoor om tussen de 50 euro en 100 euro uit te geven. Op papier dan, want in de praktijk valt het winkelen regelmatig duurder dan uit verwacht. Eén op de drie Nederlanders geeft meer uit aan cadeaus voor Sinterklaas en/of Kerstmis dan gepland.

Voor 44 procent van de Nederlanders is de doorgaans dure decembermaand reden om in andere maanden alvast extra te sparen.

LEES OOK: Dit levert sparen met de hoogste rentes op, als je rekening houdt met 3,2% inflatie