Weinig tijd of weinig inspiratie? Dankzij internet is het maken van een surprise of gedicht kinderlijk eenvoudig, mits je de juiste websites weet te vinden.
Honderden websites proberen een graantje mee te pikken van het Hollandse Sinterklaasfeest. Veel sites die tips geven voor surprises of gedichten lijken vooral bedoeld als lokkertje voor advertenties. Het valt dan ook niet mee om websites te vinden waar je écht iets aan hebt.
De naam sinterklaassurprises-expertpagina bijvoorbeeld oogt veelbelovend. Maar tussen de Google-ads en een oproepje om te adverteren staan slechts tien knutseltips, die ook nogal belegen zijn, zoals een Sinterklaasboek van karton of een bal van papier-maché. Foto’s ontbreken.
iPad-surprise voor Sinterklaas
Aanzienlijk meer inspiratie kun je opdoen op Knutselidee.nl. Hier tref je negentig surprise-ideeën aan, op alfabetische volgorde. Deze zijn afkomstig van particulieren en voorzien van foto’s van wisselende kwaliteit. Je vindt er klassiekers, zoals een rollade van watten, maar ook moderne surprises, zoals een iPad.
Ook op de website van Vanharte vind je tientallen surprisetips. Deze zijn veelal voorzien van handige werktekeningen, aangevuld met tips van lezers. Je vindt er ook tips over het bakken van taaitaai en het schrijven van gedichten.
Cavia van kippengaas
De weblogpagina hobby.blogo is voorzien van veel originele surprise-ideeën. Je leert bijvoorbeeld stap voor stap een cavia te maken van kippengaas of purschuim. Helaas ontbreekt duidelijk fotomateriaal; de illustraties zijn veelal van andere websites overgenomen. Sommige ideeën zijn voor gevorderde knutselaars, zoals het smelten van piepschuim.
Ben je weinig getalenteerd of heb je tijdgebrek, dan heb je wellicht iets aan een van de twintig surprisetips op deze website. Deze zijn eenvoudig uit te voeren, zoals een cactus voor 'prikkelbare personen'.
Wil je meer bij de hand genomen worden, stroop dan YouTube af waar allerlei voorbeelden te vinden zijn van mensen die stap voor stap een surprise in elkaar knutselen. Natuurlijk kun je ook altijd inspiratie opdoen op Twitter waar allerlei tips worden uitgewisseld.
Taarten decoreren
Als Albert Heijn een varken van marsepein in elkaar kan draaien, kun jij dat vast ook. De trend om taarten te decoreren is overgewaaid naar Nederland en dat komt in deze Sinterklaastijd goed uit.
Diverse hobbywinkels verkopen grote blokken marsepein en allerlei hulpmiddeltjes om dit tot een mooi kunstwerk te kneden, zoals kleurstoffen en vormen om uit te snijden. Inspiratie kun je opdoen op de website De Leukste Taarten.
Workshop cadeaus inpakken
Niet iedereen is gecharmeerd van een drol van ontbijtkoek of in beton of ijs gegoten cadeaus. Houd je meer van mooie strikken, linten en glanzend papier, dan is een workshop cadeaus inpakken wellicht iets voor jou. Er worden de komende weken in het hele land speciale Sinterklaasworkshops georganiseerd, waar je leert een cadeau stijlvol in te pakken.
Wees er wel snel bij, want veel workshops zijn inmiddels volgeboekt.
Geen tijd of zin om vuile handen te maken? Je kunt surprises ook kant-en-klaar kopen. Bijvoorbeeld via Marktplaats, waar creatievelingen diverse surprises te koop aanbieden, voor 2,50 tot 10 euro, exclusief verzendkosten. Er is volop keuze, van een frikandel tot een varken van fleecestof met rits.
Rijmwoordenboek voor Sinterklaas-gedicht
Een andere tijdrovende klus is gedichten schrijven. Er gaat niets boven een zelf geschreven vers. Een rijmwoordenboek is niet meer nodig, want deze vind je online. Een handige website rijmgein.nl, waar je rijmwoorden kunt selecteren op het aantal lettergrepen of op alfabetische volgorde. Het woord 'cadeau' bijvoorbeeld levert ongeveer vijftig hits op.
Iets uitgebreider is de website rijmwoordenboeknet. Maar de onbetwiste kampioen is rijjmwoorden.nl, die maar liefst 500 rijmwoorden op 'cadeau' kent, variërend van aardvlo tot mistletoe.
Gedichtengenerator
Vind je zelf schrijven teveel werk, dan kun je een kant-en-klaar gedicht laten maken. Als je op deze website de naam van de ontvanger en het cadeau intypt, rolt er een versje uit.
Dit stroomt niet over van originaliteit:
'Zie ginds komt de stoomboot Met voor oma cadeaus uit de zilvervloot'
Bedenk ook dat het gedicht niet altijd op het cadeau is toegesneden. De ontvanger van een pen ontvangt het volgende gedicht:
'Dit is het cadeau waar je op zat te wachten Pak 't maar uit dan hoef je niet langer te smachten Eet 't maar op en groei niet uit je krachten'
Gebreken
Ook de gedichtengenerator op Sinterklaas.nl vertoont enkele gebreken. Zo leest een oma van 78 jaar: "Sint weet dat je nou al 78 bent, maar nog steeds ben je geen echte vent."
Minder risico loop je als je een kant-en-klaar gedicht overpent. Op de website Sinterklaasgedichten.com vind je er ongeveer zeventig, afgestemd op een bepaald cadeau (zoals een TomTom) of een specifiek persoon (bijvoorbeeld een luie leerling of een vegetariër). Erg persoonlijk is het niet, maar voor wie krap in de tijd zit kan het een handige oplossing zijn.
Ook lootjes trekken kan tegenwoordig online; handig als het gezelschap waarmee jij pakjesavond viert verspreid over het hele land verspreid woont. Diverse websites bieden deze dienst aan, waaronder website Lootjestrekken.nl.