- De uittocht uit Silicon Valley is het afgelopen jaar behoorlijk overdreven, zegt makelaar Mary Pope-Handy.
- In plaats daarvan zijn mensen binnen de regio verhuisd naar gebieden met meer betaalbare woningen en beter weer.
- Het is momenteel iets goedkoper dan normaal om een huis te kopen in de buurt van techcampussen zoals die van Google, aldus Pope-Handy.
De techelite verlaat Silicon Valley. Dat is het verhaal dat we het afgelopen jaar veelvuldig hebben gehoord.
Zo verkaste Tesla-topman Elon Musk naar Austin en verplaatsten Dropbox en Oracle hun hoofdkantoor naar de Texaanse stad. Ook Miami kon rekenen op warme belangstelling van techbedrijven aan de Amerikaanse westkust.
Toch is er volgens een makelaar uit Silicon Valley geen sprake van een regelrechte exodus uit het techwalhalla. De meeste mensen verhuizen binnen de Bay Area, het grootstedelijke gebied rond de Baai van San Francisco.
“Mensen bleven maar zeggen: ‘Ik dacht dat iedereen Silicon Valley verliet’. Mensen hebben San Francisco wel verlaten, maar veel van hen blijven binnen 100 kilometer”, vertelt Mary Pope-Handy, een makelaar bij het Noord-Californische bedrijf Sereno, aan Insider. Pope-Handy blogt ook over de vastgoedmarkt in Silicon Valley.
De makelaar ziet dat veel mensen verhuizen naar gebieden aan de oostkant van de baai, zoals Contra Costa en Alameda. En naar steden ten zuiden van San Francisco, zoals San Jose en Santa Clara.
Gegevens van het Amerikaanse postbedrijf USPS bevestigen die observatie. In 2020 hebben tussen maart en november 80.371 huishoudens San Francisco verlaten, een stijging van 77 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2019.
Maar de meeste huishoudens gingen niet ver. De top zes bestemmingen waren Alameda, San Mateo, Marin, Contra Costa, Santa Clara en Sonoma – allemaal county's in de buurt van de Bay Area.
De verhuizing naar voorsteden en buitenwijken is volgens Pope-Handy logisch. "We hebben absoluut beter weer", zegt de makelaar, die vooral zakendoet in de county Santa Clara aan de zuidkant van de baai.
"Als je niet kunt genieten van de musea, het theater en de restaurants in San Francisco, waarom zou je daar dan wonen?", zegt ze, verwijzend naar de lockdownmaatregelen. "Het is een prachtige, iconische stad, maar we hebben hier veel meer ruimte."
Rustigere woningmarkt in de buurt van techcampussen
Pope-Handy is ook iets anders opgevallen: de woningmarkt in de buurt van techcampussen is redelijk rustig. Dat zijn plekken waar de huizenprijzen normaal gesproken door het dak gaan.
Zo daalde de gemiddelde transactieprijs in Mountain View, waar het hoofdkantoor van Google staat, in maart van dit jaar met 0,6 procent vergeleken met een jaar eerder. In de county Santa Clara, waar Mountain View deel van is, stegen de huizenprijzen in dezelfde periode juist met 14,9 procent.
Pope-Handy verkocht onlangs een huis in Mountain View waar verrassend genoeg "niet zo veel bieders" op afkwamen. Bij een ander huis in het stadje met ruim 80.000 inwoners kwamen 21 biedingen binnen. "Normaal gesproken klimmen mensen over elkaar heen om in Mountain View te wonen."
Techbedrijven denken na over de toekomst van werk
Dat mensen vertrekken uit San Francisco is vermoedelijk een rechtstreeks gevolg van hoe techbedrijven denken over de toekomst van werk.
Salesforce, de grootste werkgever van San Francisco, heeft naar verluidt de plannen in de ijskast gezet om 325.000 vierkante meter kantoorruimte in de stad te huren. De cloudcomputingreus, die zijn hoofdkantoor heeft in de hoogste toren van San Francisco, tekende in 2018 een deal voor extra kantoorruimte in de nieuwe Transbay Tower die nog gebouwd moet worden.
Ongeveer 1.500 van de 10.000 werknemers zouden in de nieuwe toren komen te werken. Maar Salesforce trok zich onlangs terug uit het project, aldus de San Francisco Business Times en de San Francisco Chronicle.
Het besluit volgt op de aankondiging van Salesforce in februari dat een deel van de werknemers permanent vanuit huis zal werken, terwijl anderen een flexibel rooster krijgen met een paar kantoordagen per week.
De stap van Salesforce is deel van een grotere trend onder techbedrijven. Onder meer Facebook, Twitter, Square, Slack en Stripe hebben hun werknemers gezegd dat ze voor altijd vanuit huis mogen werken. Andere grote bedrijven, zoals Google, Apple en Netflix, mikken op een gedeeltelijke terug naar kantoor later dit jaar.