UV-licht van het Nederlandse Signify, de voormalige lichtdivisie van Philips, helpt het coronavirus uit te schakelen, concluderen Amerikaanse wetenschappers na onderzoek.
Zij testten een lamp met UV-C-licht op het virus. Na zes seconden was 99 procent verdwenen.
Signify wil de technologie beschikbaar stellen aan andere verlichtingsbedrijven om verspreiding van het virus te voorkomen.
Volgens Signify is UV-C al 40 jaar in gebruik als desinfectiemiddel, maar niet op mensen. De lamp is ook niet goedgekeurd als medisch apparaat.
Een speciaal soort UV-licht uit lampen van het Nederlandse verlichtingsbedrijf Signify is effectief gebleken bij het uitschakelen van het nieuwe coronavirus. Tot die conclusie kwamen wetenschappers van een Amerikaans onderzoekscentrum voor infectieziektes, meldt de beursgenoteerde onderneming.
De onderzoekers, werkzaam aan de geneeskundefaculteit van de Boston University, onderzochten het effect van zogeheten UV-C uit een lamp van Signify op het coronavirus. Na zes seconden was het virus voor 99 procent verdwenen.
Volgens Signify-topman Eric Rondolat tonen de resultaten aan dat het UV-licht werkt als voorzorgsmaatregel tegen het virus. Om de strijd tegen de ziekte te steunen wil het bedrijf de technologie ook beschikbaar stellen aan andere verlichtingsbedrijven.
De onderzoeksresultaten zijn nog niet gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift. Dat betekent onder meer dat andere wetenschappers dan de onderzoekers zelf nog geen oordeel hebben geveld over de kwaliteit van het onderzoek.
UV-C is niet nieuw als ontsmettingsmiddel. Signify, de voormalige lichtdivisie van Philips, meldt op zijn website dat deze vorm van straling al veertig jaar in gebruik is door wetenschappers als desinfectiemiddel tegen bacteriën en virussen. Daarbij gaat het wel uitdrukkelijk om het behandelen van materiaal en niet van mensen, want UV-C is schadelijk voor de huid. Op dit moment is nog geen van Signify's UV-C-lampen goedgekeurd als medisch apparaat.