Sigarettenpeuken die op de grond worden gedumpt zijn schadelijk voor de groei van planten, blijkt uit een nieuwe studie.
Een peuk kan de kiemkracht of ontwikkeling van de plant verminderen, blijkt uit het onderzoek dat werd geleid door de Anglia Ruskin Universiteit in Cambridge. De resultaten zijn zorgelijk: vervuiling door sigarettenpeuken is een te weinig erkend, maar wijdverbreid probleem.
Peuken verminderen het succes van de kiemkracht van gras met 10 procent en van klaver met 27 procent. Scheuten waren respectievelijk 13 procent en 28 procent korter, blijkt uit de studie die werd gepubliceerd in het tijdschrift Ecotoxicology and Environmental Safety.
In de strijd tegen vervuiling gaat alle aandacht op dit moment naar plastic rietjes, maar peuken hebben de grootste impact als het gaat om door de mens veroorzaakte vervuiling.
Naar schatting worden jaarlijks wereldwijd 4,5 biljoen sigarettenpeuken weggegooid, meldde de BBC naar aanleiding van de studie. Dat cijfer is gebaseerd op de 5,6 biljoen sigaretten die jaarlijks wereldwijd worden geproduceerd. Een groot deel van de peuken wordt onverantwoordelijk gedumpt.
Vooral celluloseacetaat, een type plastic dat is verwerkt in sigarettenfilters, is schadelijk voor het milieu. Dergelijke filters doen er tientallen jaren over te ontbinden, nadat ze zijn weggegooid. Tijdens dat proces worden de chemicaliën vaak opgenomen in de voedselketen. Milieuonderzoekers zeggen tegen NBC News dat er in zo’n 70 procent van de zeevogels en zo’n 30 procent van de zeeschildpadden sporen van die chemicaliën zijn teruggevonden.
De onderzoekers hebben hun eigen stad Cambridge onderzocht. Op sommige locaties vonden ze meer 128 peuken per vierkante meter. Zij vonden geen verschil in de schade aan het milieu door gerookte en ongerookte sigaretten.
Sommige milieuactivisten pleiten nu voor een algeheel verbod op sigarettenfilters door de schade die ze het milieu toebrengen.
Aangezien filters geen enkele gezondheidsvoordelen met zich meebrengen en slechts een 'marketingtool' zijn van sigarettenfabrikanten, zouden ze verboden moeten worden om het milieu te sparen, zei Thomas Novotny, professor volksgezondheid aan de Universiteit van San Diego in 2018 tegen NBC News.