De sluiting van Amerikaanse overheidsdiensten en de onzekerheid rond de invoering van Obamacare kunnen de orders voor medische apparaten in de VS in de laatste maanden van dit jaar vertragen. 

Dat stelden analisten van Rabobank donderdag.

Rabo verlaagt daarom de verwachting voor de autonome groei van Healthcare in het vierde kwartaal van 4,5 naar 3 procent.

De medische tak kampt al enige tijd met een lage omzetgroei, met name door een lagere vraag naar medische apparaten in de VS. In het tweede kwartaal kwamen er voor het eerst in lange tijd meer orders binnen vanuit Amerika.

Dat was echter vooral te danken aan nieuwe producten en niet zozeer aan een verbetering van de markt, aldus Philips in het kwartaalrapport. De Amerikaanse markt blijft met alle hervormingen in de Amerikaanse gezondheidszorg voorlopig nog wisselvallig, zei topman Frans van Houten in juli.

Drie pijlers van Philips

Healthcare is één van de drie poten waar Philips op leunt. De andere twee zijn licht en lifestyle-producten voor consumenten. De afgelopen jaren is vooral bij de consumentenproducten de focus aangescherpt, onder meer door apart zetten van de tv-tak.

Waren consumentenproducten in 2011 nog goed voor 36 procent van de omzet, inmiddels is dat gedaald tot 20 procent per medio 2013. Het omzet-aandeel van Licht is daarentegen gestegen van 30 naar 37 procent, en de Medische Apparatuur is goed voor 43 procent van de omzet (was: 34 procent begin 2011).

Groei in opkomende markten

Van Houten ziet voor de komende jaren mogelijkheden om de organisatie slagvaardiger te maken en meer kosten weg te snijden. Daarbij mikt Van Houten op een sterkere focus die 40 productgroepen omvat.

Groeiversnelling moet mede komen van verdere expansie in opkomende markten in onder meer Azië, Latijns-Amerika en Afrika. (Lees ook: Hoe een noedelmachine Philips doet groeien.) Deze regio’s zijn al goed voor een derde van de omzet van Philips, die in 2012 op 23,5 miljard euro lag.

Omzet onder druk

Een en ander moet resulteren in een groeiversnelling in de komende drie jaar. Voor 2013 denkt Philips uit te komen op een vergelijkbare omzetgroei van circa 4 procent. De komende jaren moet daar een versnelling op optreden. De gemiddelde omzetgroei moet in 2016 duidelijk tussen de 4 en 6 procent liggen.

Op kortere termijn, namelijk het derde kwartaal van dit jaar, heeft Philips volgens Rabobank te maken met een ander probleem. De inkomsten onder druk staan door de verzwakking van diverse valuta.

De waardedaling van de yen, dollar, Indiase roepie en Braziliaanse real hebben volgens Rabo een significant effect op de opbrengsten van Philips in het lopende kwartaal. De analisten verwachten dat de wisselkoerseffecten 8 tot 9 procent van de omzet kunnen halen. De autonome omzetgroei komt naar verwachting uit op 3,4 procent.

Daarnaast zorgt de sluiting van een groot deel van de Amerikaanse overheid voor onzekerheid. Ook voorzien de analisten een schikking ter waarde van 30 miljoen dollar met betrekking tot het Amerikaanse pensioenfonds.

Rabobank verwacht dat Philips er met extra besparingen in zal slagen de margedoelstelling van 10 procent zal halen.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl