Met de app van Fixico, die maandag is gelanceerd, kun je foto’s van autoschade opsturen naar schadeherstellers. Vervolgens krijg je binnen een dag minstens drie offertes.
“Ik had vroeger toen ik 16 was een scooter”, vertelt Derk Roodhuyzen aan de telefoon. De 26-jarige ondernemer is de oprichter van de Amsterdamse startup. “Als ik bijvoorbeeld een nieuwe uitlaat wilde, merkte ik dat er veel prijsverschil zat tussen de scooterwinkels. Later toen ik een auto had, had ik hetzelfde met garages.”
De gratis dienst van Roodhuyzen moet inzicht geven in het prijs- en serviceniveau van schadeherstellers bij jou in de buurt. Je stuurt drie foto’s van de autoschade en je kenteken op via de iPhone-app of website van Fixico.
Binnen 24 uur krijg je minstens drie offertes van schadeherstellers, die FOCWA- en BOVAG-erkend zijn. Daaruit kies je het beste aanbod. Via de app kun je direct een afspraak inplannen, die telefonisch door Fixico wordt bevestigd.
Een mens beoordeelt de foto’s
Tussen het opsturen van de foto’s en het ontvangen van de offertes zit een menselijke stap. Twee oud-schadeherstellers beoordelen elke opdracht. Zijn de foto’s duidelijk genoeg? Is er alleen blikschade of moet het interieur ook hersteld worden? Vervolgens sturen ze de aanvraag door naar de juiste bedrijven.
Roodhuyzen heeft er bewust voor gekozen om mensen de aanvraag af te laten handelen en de foto's niet direct door te sturen naar schadeherstelbedrijven. “Een opdracht op internet zetten kan nu al via Marktplaats. Daar zit een heleboel ruis tussen.”
De twee experts van Fixico werken als een menselijk filter. “Garagehouders willen geen contact met de consument, die willen aan auto's sleutelen. Dat bieden wij.”
Eerst de scriptie afronden
Fixico is gebaseerd op het Amerikaanse BodyShopBids, dat sinds 2011 eenzelfde service aanbiedt in de VS. Roodhuyzen kwam het bedrijf begin vorig jaar tegen en herkende meteen het probleem dat zij oplossen door de ervaring met zijn eigen scooter. Hij had alleen geen tijd om er werk van te maken: eerst moest hij de master Business Administration afronden aan de Vrije Universiteit.
December 2012 had hij het diploma op zak en kon hij zich storten op Fixico. “In januari heb ik me opgesloten in een kamer en ben ik fulltime een businessplan gaan schrijven.” Daar had hij al ervaring mee door zijn bacheloropleiding aan de Nyenrode Business Universiteit.
Al gauw kwam hij erachter dat hij het opzetten van Fixico niet in zijn eentje kon. In februari vroeg hij daarom zijn huidige compagnon Mark van Laar (24) erbij, die hij nog kende vanuit de bachelor. “Met hem had ik toen al een klik met ondernemen.”
Van chauffeur naar entrepreneur
Beide jonge ondernemers hebben eerder bedrijfjes gehad. Zo had Van Laar Shirtfitters.com, een website waar je overhemden op maat kon bestellen. En hij is mede-oprichter van EcoAddicts, dat bekers van afbreekbaar plastic levert.
Roodhuyzen, afkomstig uit Huizen in het Gooi, had onder meer een DJ drive-in show en hij verhuurde partytenten. Maar het opmerkelijkst is zijn chauffeursbedrijf dat “uit de klauwen” liep.
Hij begon met het rondrijden van zijn ouders, die beiden ook ondernemer zijn. Toen werden het vrienden van zijn ouders. Hij kreeg zoveel klusjes dat hij geen tijd meer had om alles zelf te doen, dus zette hij anderen achter het stuur. Op het hoogtepunt werkten er twintig studenten parttime voor Roodhuyzen.
Inmiddels is het bedrijf ter ziele. Het chauffeurswerk kostte te veel tijd en leverde weinig op. “Het is een leuk zakcentje, maar meer niet.”
“En je weet hoe het is met studenten. Je moet vijf keer bellen, kijken of ze een pak aan hebben, of hun schoenen niet onder de modder zitten”, aldus Roodhuyzen. “Je bent de hele dag aan het bellen. Vervolgens verdien je er 40 euro mee.”
Netwerk komt van pas
Door zijn werk als chauffeur kwam Roodhuyzen in contact met veel zakenmensen en ondernemers. Hij bouwde een netwerk op, dat bij het opzetten van Fixico van pas kwam.
Enkelen belde hij voor advies. Eentje had hij zelfs op het oog als investeerder, maar die wilde liever geen geld stoppen in een startup. “Misschien in een latere fase alsnog.”
De financiering rond krijgen was voor Roodhuyzen geen probleem. Hij heeft zijn idee nooit gepitcht bij een 'wedstrijd voor startups' zoals Rockstart of Startupbootcamp. In plaats daarvan kwamen zijn compagnon Van Laar en hij via via in gesprek met steeds meer ervaren ondernemers en investeerders.
Uiteindelijk rolde daar een investering uit van 250 duizend euro van angel investors, die liever anoniem blijven. Zelf hebben Van Laar en Roodhuyzen 10 duizend euro ingelegd, en ook ontwikkelaar FONK deed een duit in het zakje. Van dat geld is in nog geen tien maanden een werkend product gebouwd.
Beste salestraining ooit
Aan het begin van de zomer kenden Van Laar en Roodhuyzen een moeilijk moment. Ze hadden in de beginfase vijf schadeherstellers gesproken die enthousiast waren over het concept van Fixico. Maar toen ze gingen bellen om bedrijven daadwerkelijk aan te sluiten, zeiden de eerste tien nee. “We dachten: dit gaat ons toch niet gebeuren. De financiering was binnen en de bouw onderweg.”
Ze verlegden de strategie. In plaats van bellen gingen ze persoonlijk langs. “Dat was een hele ervaring. Ik kom zelf niet uit de branche”, zegt Roodhuyzen. “Een voet tussen de deur krijgen was lastig, omdat ze denken dat je iets komt verkopen. Ik denk niet dat er een betere salestraining is dan dit.”
Niet iedereen zei ja, maar daar kon Roodhuyzen in sommige gevallen niks aan doen. “Dan kwamen we bij iemand op het terrein en die zei: 'Ik heb geen computer, ik doe alles met briefjes aan de muur.' Dan ben je snel klaar.”
Uiteindelijk zijn zeventig schadeherstellers aangesloten in de regio groot-Amsterdam (Amsterdam, Haarlem, Gooi & Vechtstreek), het gebied waar Fixico in de pilotfase vanaf maandag actief is. “Ze wilden graag meewerken, want de branche heeft het moeilijk. Als wij nieuwe klanten aanbrengen, zijn ze daar blij mee.”
Tien offertes binnen kwartier
Fixico heeft een speciaal overzichtsscherm gemaakt waar de bedrijven op inloggen. Daar komen de opdrachten binnen en kunnen de schadeherstellers zien hoe vaak er geboden is en wie de opdracht gewonnen heeft. Ze kunnen niet zien hoeveel er geboden is, “want we willen de markt niet kapotmaken. Anders gaat iedereen er steeds een tientje onder zitten.”
Het versturen van een offerte is met een paar kliks gebeurd. “We hebben het zo gemaakt dat ze tien offertes in een kwartier kunnen versturen.”
Landelijke uitrol
Schadeherstellers kunnen voorlopig kosteloos gebruikmaken van Fixico, al geeft Roodhuyzen aan dat ze op termijn moeten gaan betalen. Wel wil hij in overleg met de klanten kijken welk model daarvoor het geschiktst is. Dat kan een vast bedrag per maand, per lead of per offerte zijn. Voor de consument blijft de app gratis.
Eind dit jaar wil Roodhuyzen landelijke dekking hebben met Fixico. Dat kan relatief snel, omdat de branche een boel ketens kent. Zo heeft ABS Autoherstel 93 vestigingen in Nederland; marktleider Schadenet heeft 98 aangesloten bedrijven. “Van die twee hebben wij er respectievelijk zes en tien van in onze pilot. Nu moeten we laten zien wat onze kracht is, dan volgt hopelijk de rest.” Ook gaat Roodhuyzen met een team vertegenwoordigers het land in om garagehouders persoonlijk te overtuigen.
Verschuiving in de schadebranche
Roodhuyzen rekent voor hoe snel hij wil groeien. Er worden jaarlijks 1,2 miljoen schadereparaties uitgevoerd in Nederland. Van die markt wil hij er binnen twaalf maanden circa 2.000 pakken en dat vervolgens met 200 procent per jaar uitbouwen.
Hij denkt daarbij te profiteren van een verschuiving op de markt. In de schadeherstelbranche heb je een gestuurde schadestroom, via verzekeraars, en een ongestuurde schadestroom. De verhouding hiertussen lag de afgelopen jaren op 60-40, maar dit jaar is het aandeel van de ongestuurde schadestroom fors gestegen, waardoor beide stromen bijna gelijk zijn.
“Mensen komen erachter dat het goedkoper is om niet te claimen, omdat hun premie dan niet verhoogd wordt”, meent Roodhuyzen. Ze zoeken zelf een schadehersteller en betalen het uit eigen zak. Die trend belooft veel goeds voor Fixico.
Internationale ambitie
Daarnaast kijkt Roodhuyzen ook nadrukkelijk over de grens. “We hebben een ervaren raad van advies die ons in gesprek kan brengen met partners in België.” Uitbreiden naar dat land is volgens de 26-jarige Huizenaar het eenvoudigst, vanwege de taal. “Dan hoeven we de teksten in het systeem niet te veranderen.”
Fixico zelf uitbreiden is ook een optie. “Misschien kunnen we in de toekomst ook motoren, caravans, vrachtwagens en boten toevoegen.”
Voor het zover is, moeten mensen eerst weten dat het bedrijf bestaat. En dat is volgens Roodhuyzen nog een hele uitdaging, omdat ze niet beschikken over een enorm marketingbudget. Maar hij is vol vertrouwen over het concept. “Als mensen het kennen, gaan ze het ook gebruiken.”
Update: Ook de app van Schadekiek brengt de consument in contact met schadeherstellers. Zij gaan naar eigen zeggen pas live als ze landelijke dekking hebben.