Shenzhen wil geen honden en katten meer als etenswaar. Per 1 mei staan er hoge boetes op het eten van de dieren.
Het verbod volgt op de maatregelen die in China zijn afgekondigd naar aanleiding van het nieuwe coronavirus, dat vermoedelijk komt van de handel in wilde dieren.
Hoewel het eten van hondenvlees een eeuwenoude traditie is in China, keren steeds meer inwoners van het land zich daar tegen.
De Chinese gemeente Shenzhen heeft het eten van honden- en kattenvlees verboden. Het is volgens meldingen van de BBC het eerste Chinese bestuurslichaam in de Volksrepubliek dat het eten van die dieren verbiedt.
De regelgeving wordt 1 mei van kracht en overtreders hangen hoge boetes boven het hoofd.
Het verbod is een vervolg op de maatregelen die in China al in februari zijn afgekondigd naar aanleiding van het nieuwe coronavirus. Zo is na de virusuitbraak verboden in wilde dieren te handelen of die te eten.
Waarschijnlijk is het virus afkomstig van een vismarkt in Wuhan waar ook levende dieren werden verhandeld voor consumptie, zoals onder meer otters en slangen.
Shenzhen gaat nu een stapje verder en wil ook geen honden en katten meer als etenswaar.
Volgens een Engelse dierenbeschermingsorganisatie worden er jaarlijks 30 miljoen honden afgemaakt in Azië voor het vlees. In China zouden er zo 10 miljoen honden en 4 miljoen katten aan hun eind komen.
Jaarlijks hondenvleesfestival in Yulin
In de Chinese provincie Guangxi is er sinds 2009 zelfs een heus hondenvleesfestival. Volgens tegenstanders worden tijdens het tien dagen durende Lychee- en Hondenvleesfestival tot 10.000 honden gedood en opgegeten.
De verkoop van hondenvlees en de beelden van honden die bungelen aan vleeshaken roepen internationaal veel weerzin op. In voorgaande jaren ontstonden op de markten vaak opstootjes als activisten probeerden honden te redden voordat ze werden geslacht.
Hoewel het eten van hondenvlees een eeuwenoude traditie is in China, keren steeds meer inwoners van het land zich daar tegen. Verschillende Chinese bekendheden zoals popster Chen Kun en de actrices Yang Mi en Fan Bingbing hebben zich openlijk bij de tegenstanders geschaard.
Yang Xiaoyun, een gepensioneerde lerares, voegde in 2015 de daad bij het woord door 7000 yen, een kleine 1000 euro, te betalen om honderd honden te redden.
Lees meer over het coronavirus:
- Coronavirus of gewoon de griep? Deze 3 symptomen komen vaak voor bij Covid-19
- 5 dingen die kunnen veranderen op de huizenmarkt door het coronavirus
- Je smartphone is een verzamelplek voor bacteriën – zo maak je ‘m schoon
- 11 belangrijke vragen over het coronavirus die nog niet zijn beantwoord
- Kunnen genezen patiënten van Covid-19 straks weer aan het werk met een ‘immuniteitspaspoort’?
- 12 alternatieven voor handen schudden, van de elleboogstoot tot de Wuhan-shake