Het Europese energiebeleid stimuleert momenteel een merkwaardig mix van relatief vuile kolen en gesubsidieerde duurzame energie. Een verhoging van de CO2-prijs is nodig om dat te veranderen.

Dat stelt president-directeur Dick Benschop van Shell Nederland vrijdag tegenover het Financieele Dagblad.

‘De vreemde paradox is dat Europa bezig is om kolen en groene energie te stimuleren. Het zou logischer zijn als Europa meer hernieuwbare energie koppelt aan meer gas in plaats van kolen”, aldus Benschop tegenover de krant.

Europees energiebeleid: kolen, wind en zon

Benschop doelt met zijn uitspraak op een combinatie van ontwikkelingen. Zo heeft de winning van schaliegas in de Verenigde Staten een hoge vlucht genomen, waardoor de VS hun overschotten aan goedkope kolen in Europa verkopen. Voor Europese energiebedrijven is het daardoor aantrekkelijk om kolencentrales voorrang te geven boven relatief dure gascentrales.

Verder voert Duitsland een beleid waarbij energie uit zon en wind zwaar wordt gesubsidieerd, als gevolg van het uitfaseren van kernenergie. De gesubsidieerde groene energie krijgt overdag vaak voorrang op boven stroom uit gascentrales. Tegelijk blijven kolencentrales voor de basisstroom wel op volle toeren draaien.

Hoewel stroomuitwekking uit aardgas relatief zorgt voor een lagere uitstoot van broeikasgas CO2, vergeleken met kolencentrales, krijgen kolencentrales dus op verschillende manieren voorrang.

CO2-prijs te laag

Bij dit alles komt nog het probleem dat het Europese handelssysteem voor rechten om CO2 te mogen uitstoten faalt, mede door een veel te groot aanbod van emissierechten. De prijs om een ton CO2 te mogen uitstoten is daardoor tot pakweg 5 euro gedaald, wat geen enkele belemmering vormt voor kolencentrales om op volle toeren te draaien.

Shell-directeur Benschop vindt dat Europa de doelstellingen voor de productie van 'duurzame energie' moet loslaten en zich beter alleen kan concentreren op verlaging van de CO2-uitstoot.

Niet heel verwonderlijk is dat Benschop daarbij pleit voor een hogere prijs van CO2 die kolen benadeelt ten opzichte van aardgas, want energiereus Shell verschuift zijn eigen winningsactiviteiten langzaamaan meer in de richting van aardgas.

Volgens Benschop is een CO2-prijs van 30 euro per ton, ofwel ruim vijf keer het de huidige prijzen, redelijk. "Dat lijkt misschien veel, maar we moeten eerlijk zijn over de impliciete CO2-prijs van biobrandstoffen en offshore wind. De kosten die je maakt met het stimuleren van groene energie, waarmee ook uitstoot wordt tegengegaan, liggen tussen de 100 en 300 euro per ton", aldus Benschopt tegenover het FD.

Lees ook

Motorbrandstof uit zonne-energie: eerste proef geslaagd

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl