- De CEO van Shell, Wael Sawan, zet vol in op het verbeteren van het financiële rendement voor aandeelhouders.
- De klimaatstrategie van Shell wordt afgezwakt. De olie- en gasreus heeft besloten dat de CO2-reductie in een trager tempo gaat plaatsvinden.
- Shell zet hiermee volgens de activistische aandeelhoudersclub Follow This in op “het falen van het Klimaatakkoord van Parijs.”
- Lees ook: Belang vloeibaar aardgas zal sterk toenemen: Shell ziet 50% groei van mondiale vraag naar lng tot 2040
Shell heeft zijn tussentijdse doel om de uitstoot van CO2 terug te dringen afgezwakt. Waar het olie- en gasconcern drie jaar geleden nog mikte op een afname van 20 procent, spreekt het Britse bedrijf nu van een daling tussen de 15 en 20 procent in 2030, zo bleek donderdag bij de presentatie van de nieuwe klimaatstrategie van Shell.
Het gaat niet om een absolute afname, maar om de hoeveelheid CO2 die per verkochte eenheid aan bijvoorbeeld benzine of gas wordt uitgestoten. Dit is de zogenoemde netto emissie-intensiteit.
Shell heeft zijn doel om de netto emissie-intensiteit in 2035 met 45 procent te hebben verlaagd, laten vallen, meldde het bedrijf in het rapport over de klimaatstrategie.
In een reactie hierop stelt oprichter Mark van Baal van de activistische aandeelhoudersclub Follow This dat Shell hiermee "inzet op het mislukken van het Klimaatakkoord van Parijs, dat een halvering van de CO2-emissies vereist in het huidige decennium".
Shell heeft het afzwakken van de CO2-doelen mede doorgevoerd, doordat het bedrijf zich grotendeels heeft teruggetrokken van de Europese markt voor elektriciteit.
Eerder was het bedrijf nog van plan om particulieren in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Nederland groene stroom te verkopen, maar na het aantreden van de nieuwe topman Wael Sawan dacht Shell daar geen sterke resultaten te kunnen boeken.
Shell denkt nog wel in 2050 per saldo geen CO2 meer uit te stoten, schrijft het bedrijf bij een update over zijn klimaatstrategie. Tegelijk zegt de olie- en gasgigant dat dit doel buiten de "huidige planningsperiode" valt voor het CO2-beleid. Concrete plannen van Shell zijn gericht op de komende tien jaar.
In 2023 werd als gevolg van de verkoop van olieproducten van Shell 517 miljoen ton CO2-equivalent uitgestoten. In 2021 was dat nog iets hoger, te weten 569 miljoen ton.
In 2030 hoopt Shell dat er ten opzichte van 2021 in totaal 15 procent tot 20 procent minder aan tonnen CO2-equivalent wordt uitgestoten als gevolg van de productverkoop dan in 2021.
Shell gaat voor verbetering rendement aandeelhouder
Shell heeft onder de nieuwe topman Wael Sawan zijn financiële doelen aangescherpt. Aandeelhouders krijgen sinds het tweede kwartaal van 2023 15 procent meer dividend. Ook kocht Shell in de tweede helft van 2023 voor 5 miljard dollar eigen aandelen in.
Verder mikt Shell op gemiddelde uitkeringen aan aandeelhouders gedurende de economische cyclus van 30 procent tot 40 procent van de operationele kasstroom, tegen een eerder gemiddelde van 20 procent tot 30 procent.