Een beter rendement op de investeringen, daar draait alles voorlopig om bij Shell. Als dat betekent dat de energiereus kleiner moet worden, vindt topman Ben van Beurden dat niet erg.

Dat liet Shell’s bestuurvoorzitter vrijdag weten in een interview met zakenkrant The Wall Street Journal.

Van Beurden staat sinds het begin van dit jaar aan het roer bij Shell en heeft meteen een grootscheeps besparingsprogramma ingezet. Minder rendabele onderdelen van de olie- en gasexploitant worden verkocht, waarbij er voor 2014 en 2015  zo’n 15 miljard dollar aan desinvesteringen op de rol staan.

Tegenvallers bij Amerikaanse investeringen in schalie-olie, hoge exploratiekosten en matige vooruitzichten op toegang tot makkelijke winbare olie in het Midden-Oosten nopen Shell tot scherpere keuzes.

Shell: meer winst, minder doen

In 2013 belandde het rendement op het geïnvesteerde vermogen bij Shell op een meerjarige dieptepunt van 7,9 procent. Zie ook het artikel: Shell in de penarie: 7 grafieken. 

In het tweede kwartaal van dit jaar verbeterde het rendement wel iets tot 9,4 procent.  Maar voor topman van Beurden is het niet genoeg.

"We kunnen niet ontkennen dat de rendementen te laag zijn", gaf hij vrijdag aan tegenover The Wall Street Journal.  De nadruk ligt voor de topman op het verbeteren van de prestaties bij  onconventionele, vaak complexe winningsprojecten voor olie en gas en de divisies voor raffinage en pompverkoop.

"Als dit betekent dat de business significant kleiner wordt, ben ik bereid die stap te zetten", aldus Van Beurden.

Shell in de voetsporen van Philips?

Hogere winstgevendheid, kleiner bedrijf. In de woorden van Van Beurden klinkt een echo door van de mantra die topmannen van Philips - Cor Boonstra en Gerard Kleisterlee - sinds de jaren negentig hanteren.

Philips is gekrompen van een omzet van 38 miljard euro in het jaar 2000 tot een omzet van ongeveer 23 miljard euro afgelopen jaar, bij een vergelijkbare marktwaarde op de beurs.

Met deze omvang heeft Philips zich ook kwetsbaarder gemaakt voor periodiek terugkerende speculaties over opdeling van het concern.

Iets dergelijks is bij energiegigant Shell niet snel aan de orde, gelet op de verhoudingen in de olie- en gasindustrie. Shell behoort met ExxonMobil en BP tot de drie grootste westerse energieconcerns. Op de balans stond per 30 juni dit jaar een bedrag van 371 miljard dollar aan bezittingen.

Dus zelfs als Shell significant afslankt en bijvoorbeeld 50 miljard dollar aan minder renderende activiteiten afstoot, dan nog blijft het concern een absolute reus op de beurs.

Lees ook

Olie belangrijk in aanloop naar referendum over Schotse onafhankelijkheid

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl