- Het Amerikaanse hedgefonds Third Point heeft recent een groot belang in Shell weten te verwerven en dringt aan op een splitsing van het concern, aldus the Wall Street Journal.
- Third Point staat bekend als een investeerder die veel reuring veroorzaakt, omdat het vaak aandringt op grote aanpassingen in de bedrijfsvoering van de organisaties waarin het investeert.
- Third Point wil dat Shell zich opsplitst in een bedrijf dat zich bezighoudt met olie- en gas en een bedrijf dat inzet op duurzame energie.
De activistische investeerder Third Point heeft recent een groot belang verworven in Shell en dringt er nu bij de Europese oliegigant op aan dat het bedrijf zich opsplitst in twee afzonderlijke bedrijven. Dat meldt the Wall Street Journal woensdag.
Het belang in Shell is meer dan 750 miljoen dollar (omgerekend zo’n 650 miljoen euro) waard, meldt persbureau Bloomberg. Daarmee zou het direct een van de grootste aandeelhouders in het Brits-Nederlandse concern zijn. De totale marktwaarde van Shell is ongeveer 190 miljard dollar.
Third Point wil dat de energiereus zich splitst in een bedrijf dat zich bezighoudt met olie- en gas en een bedrijf dat inzet op duurzame energie, schrijft Third Point in een brief aan beleggers.
Volgens Third Point zou de splitsing in twee bedrijven duidelijkheid verschaffen over de strategie. Ook zouden de twee bedrijven verschillende soorten beleggers kunnen aantrekken.
Shell zit klem tussen verschillende eisen van investeerders
Een apart bedrijf voor olie- en gaswinning, raffinage en chemicaliën kan volgens Third Point de investeringen van het concern nog verder beperken dan Shell nu al heeft beloofd. Daarnaast zou de nieuwe onderneming uitbetalingen aan aandeelhouders prioriteit kunnen geven.
Een bedrijf dat onder meer hernieuwbare energieprojecten en projecten op het gebied van vloeibaar gemaakt natuurlijk gas (lng) omvat, kan juist een veel bescheidener dividendbeleid hanteren en agressief investeren, aldus Third Point.
De splitsing zou ook het terugbrengen van CO2 ten goede komen, omdat het bedrijf daar veel meer geld in zou kunnen steken en verschillende projecten aanzienlijk zou kunnen versnellen.
Shell zit volgens Third Point momenteel klem tussen de eisen van aandeelhouders die zoveel mogelijk winst uit fossiele brandstoffen willen en beleggers die juist willen dat Shell meer doet om de uitstoot van broeikasgassen te beperken.
De investeerder liet weten contact te hebben gezocht met het bestuur van Shell over zijn plannen. In een reactie bevestigt Shell dat en laat het bedrijf weten het gesprek aan te gaan "zoals we dat met alle aandeelhouders doen".
Verder wijst het olie- en gasconcern erop dat het steun van 89 procent van zijn aandeelhouders kreeg voor de eigen vergroeningsstrategie.
Third Point: investeren met als doel de boel op te schudden
Third Point is een hedgefonds opgericht in 1995 door Daniel Loeb. Het belegt voornamelijk in bedrijven waar er wat de investeerder betreft dingen niet goed gaan of er met een koerswijziging meer waarde te creëren is voor de aandeelhouders. Waar Third Point ten tonele verschijnt, ontstaat er dan ook altijd reuring.
De afgelopen jaren investeerde Third Point onder leiding van Loeb in grote bedrijven als Yahoo, Sony, Intel en Nestlé, waar het, net als bij Shell, direct op flinke aanpassingen van de koers van de bedrijven aandrong.
Op Wall Street staat oprichter en CEO Loeb dan ook bekend als een man met geweldig "financieel inzicht", maar ook als iemand die niet schroomt om "vernietigende kritiek te uiten op CEO's die ongelukkig genoeg zijn om in zijn vizier te struikelen".
Third Point investeerde eerder ook in de Eindhovense chipfabrikant NXP, maar probeerde daar niet z'n stempel op de bedrijfsvoering te drukken.
Lees meer over Shell:
- Shell verkoopt belangen in groot Amerikaans olieveld: grootste deel van opbrengst van €8 miljard gaat naar aandeleninkoop
- Shell stort zich op de Nederlandse energiemarkt met de levering van groene stroom en gaat concurreren met de ‘grote drie’: Vattenfall, Eneco, Essent
- Shell moet in 2050 een klimaatneutrale onderneming zijn – het bedrijf wil ook een netwerk van 500.000 laadpalen
- Shell is hard nodig om de energietransitie vlot te trekken, zegt de man die al jaren strijdt om de energiereus duurzamer te maken