- Olieconcern Shell en Milieudefensie hebben een schikking getroffen voor de afhandeling van verschillende olielekkages in Nigeria.
- Als onderdeel van die schikking moet Shell 15 miljoen euro betalen aan gedupeerde partijen in dat land, waaronder lokale gemeenschappen.
- Shell benadrukt in een verklaring dat de schikking “geen erkenning van aansprakelijkheid” inhoudt.
- Lees ook: Ben van Beurden in 2023 weg als topman Shell, Canadees Wael Sawan nieuwe CEO van energiereus
Olieconcern Shell en Milieudefensie hebben een schikking getroffen voor de afhandeling van verschillende olielekkages in Nigeria. Als onderdeel van die schikking moet Shell 15 miljoen euro betalen aan gedupeerde partijen in dat land, waaronder lokale gemeenschappen.
Milieudefensie beschouwt de schikking als een schadevergoeding voor de boeren, Shell benadrukt in een verklaring dat de schikking “geen erkenning van aansprakelijkheid” inhoudt.
De rechtszaak werd bijna 15 jaar geleden gestart door vier lokale boeren en vissers in samenwerking met Milieudefensie. Centraal daarin stond een olielek dat in 2004 ontstond bij het dorp Goi in Nigeria. Daarbij kwam ongeveer 24.000 liter ruwe olie vrij en raakte een gebied van meer dan vijftig voetbalvelden besmeurd.
Een tweede lek was in juni 2005 bij het dorp Oruma. Toen stroomde ongeveer 64.000 liter olie over een gebied van ongeveer tien voetbalvelden.
Er wordt daarnaast geschikt voor twee lekkages in de buurt van het dorp Ikot Ada Udo in 2006 en 2007. Die ontstonden als gevolg van sabotage, waarna 100.000 liter olie vrijkwam. De vraag was echter of Shell voldoende had gedaan om de vervuiling op te ruimen.
In januari vorig jaar oordeelde het gerechtshof nog dat Shell een schadevergoeding aan gedupeerde Nigeriaanse boeren moest betalen. Omdat de grond onbruikbaar werd en visgebied verloren ging, verloren ze ook hun middelen van bestaan. Die schadevergoeding gold enkel voor de olielekkages in Goi en Oruma, niet voor Ikot Ada Udo.
In mei 2021 ging Shell tegen die uitspraak in cassatie. De cassatie bij de Hoge Raad ging om de maatregelen die Shell moest nemen om olielekkages in Nigeria eerder te kunnen stoppen. Zo moest het concern een lekdetectiesysteem installeren om het lekken van olie vroegtijdig te signaleren. Het bedrijf gaf aan moeite te hebben met de manier waarop het proces is verlopen, vooral omdat het aan "behoorlijk overleg" over de kwestie met alle partijen ontbrak.
Volgens Shell heeft een onafhankelijke deskundige inmiddels bevestigd dat de Nigeriaanse tak van Shell een lekdetectiesysteem heeft geplaatst op de olieleidingen, in overeenstemming met de uitspraak van het gerechtshof.
Shell kampt al jaren met problemen door lekkages en diefstal in het grootste olieproducerende land van Afrika. Over de impact op het milieu als gevolg daarvan vinden ook al jaren rechtszaken plaats.