Olie- en gasreus Shell trapt hard op de rem met investeringen, nu olieprijzen voor langere tijd laag lijken te blijven. Tegelijk probeert topman Ben van Beurden beleggers ervan te overtuigen dat de in april aangekondigde mega-overname van collega BG een goede zet is.
Dat bleek dinsdag bij een strategische toelichting van Shell voor financiële analisten.
Shell neemt zijn eigen organisatie flink op de schop omdat het concern verwacht dat de olieprijzen voorlopig laag zullen blijven. Dinsdag werd onder meer de verkoop van 30 miljard dollar aan onderdelen aangekondigd voor de periode van 2016 tot en met 2018. Voor dit jaar en afgelopen jaar moet de teller bij de verkoop van minder renderende actviteiten op 20 miljard dollar uitkomen.
Naast verkopen bezuinigt Shell ook hard. De operationele kosten zijn dit jaar met 10 procent verlaagd. Daarnaast investeert Shell dit jaar fors minder. Samen levert dat 20 miljard dollar op.
Mega-overname BG: begin 2016 rond
Shell herhaalde dat het op schema ligt om de overname van gasbedrijf BG begin volgend jaar af te ronden. In beleggerskringen zijn daarover, sinds de aankondiging afgelopen april twijfels geuit. Zie ook deze bijdrage van Errol Keyner op Z24.
In april bood Shell 64 miljard dollar voor BG, deels in contanten en deels in aandelen Shell. De feitelijk prijs ligt inmiddels een paar miljard dollar lager door de koersdaling van het aandeel Shell in de afgelopen maanden.
Om beleggers te overtuigen heeft Shell nog eens goed gekeken naar de besparingsmogelijkheden. In april werden die op 2,5 miljard dollar geschat. Maar Shell-topman Ben van Beurden maakte dinsdag bekend dat dat bedrag is verhoogd naar 3,5 miljard dollar. Dat cijfer moet een betere rechtvaardiging geven van de prijs die Shell betaalt voor de gas- en oliereserves van BG en de mogelijkheden om meer te doen met diepzeeprojecten en ketens voor de productie en het vervoer van vloeibaar gas.
Shell rekende dinsdag voor dat ondanks de verdere daling van de olieprijs sinds april, er geen verandering is in de verwachting dat de overname van BG vanaf 2017 zal bijdragen aan de winst per aandeel.
Op basis van de huidige verwachtingen heeft de combinatie van Shell en BG voor de langere termijn olieprijzen nodig van rond de 65 dollar per vat (op basis van Noordzee-prijzen) om in ieder geval quitte te spelen op winningsprojecten voor olie en gas.
Forse afboekingen door Alaska en Canada
Afgelopen week maakt Shell bekend dat het concern over het derde kwartaal van dit jaar in één keer voor pakweg acht miljard dollar aan bezittingen heeft afgeboekt: 2,6 miljard dollar in verband met het staken van de speuractiviteiten in Alaska, 2 miljard dollar voor het stopzetten van een teerzandproject in Canada, 2,3 miljard dollar voor schaliegasvelden in de Verenigde Staten waar Shell niet meer in gelooft en dan nog een restbedrag voor kleinere projecten waarvan winstgevendheid discutabel was geworden.
Door de afboeking schreef Shell in het derde kwartaal van dit jaar een nettoverlies van liefst 7,4 miljard dollar, terwijl in hetzelfde kwartaal een jaar eerder nog een winst van afgerond 4 miljard dollar in de boeken stond.
Geen pretje, maar er was een schrale troost voor beleggers: ze krijgen gewoon evenveel dividend uitgekeerd over het derde kwartaal als in voorgaande kwartalen, te weten 0,47 dollar per aandeel. Daarmee houdt Shell ook vast aan een belangrijke mantra: geen wijziging in het dividendbeleid, ondanks de problemen die lage olie- en gasprijzen veroorzaken.
Bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl