Olie- en gasconcern Shell zet een grote strategische stap met de verkoop van het grootste deel van zijn belangen in Canadese teerzandolie. De deal geeft het desinvesteringsprogramma van Shell een flinke zet en benadrukt de focus op aardgas van Shell. Maar ook voor het imago van Shell op het gebied van duurzaamheid is de stap significant.
Shell verkoopt voor in totaal 8,5 miljard dollar (8,1 miljard euro) aan teerzandprojecten in Canada. Aan de andere kant investeert het olieconcern 1,25 miljard dollar in de aankoop van een belang in oliebedrijf Marathon Oil Canada.
Per saldo leveren de deals Shell 7,25 miljard dollar op, meldde het Nederlands-Britse concern donderdag.
Partner in beide deals is branchegenoot Canadian Natural Resources, dat veel ervaring heeft met de exploitatie van teerzandgronden. Volgens Ben van Beurden vormen de transacties een belangrijke stap in de aanpassing van de portefeuille van Shell. Het olieconcern wil zich toeleggen op projecten die een hoger rendement opleveren op de gedane investeringen.
Afscheid van teerzandolie
Van Beurden rechtvaardigt de stap dus op financiële gronden. Shell is door de structurele daling van olieprijzen in de afgelopen jaren een flinke draai aan het maken: minder renderende onderdelen worden rigoureus aangepakt.
Voor de periode van 2016 tot en met 2018 is een doelstelling geformuleerd waarbij voor 30 miljard dollar aan bezittingen wordt verkocht. De verkoop van de teerzandprojecten geeft daar een flinke impuls aan.
Ter vergelijking: de deal van 8,5 miljard dollar met de teerzanden is bijna twee keer zo groot als de totale desinvesteringen van 4,7 miljard dollar in 2016.
Bij de scherpere focus op rendement, als gevolg van lagere olieprijzen, horen ook lagere investeringen. Shell verwacht voor dit jaar zo'n 25 miljard dollar de investeren in olie- en gasprojecten, wat aan de onderkant is van de verwachte investeringen van 25 tot 30 miljard dollar per jaar in de periode tot 2020.
Om dat in perspectief te plaatsen: Shell is een bedrijf van superlatieven en behaalde afgelopen jaar een omzet van 233 miljard dollar, met een winst van 4,8 miljard dollar.
Schoner imago Shell
Afscheid van teerzandolie benadrukt ook Shells ambitie om de komende decennia meer en meer en gasbedrijf te worden. Een grote stap in dit streven was de afgelopen jaar beklonken overname van collega BG.
Mooi meegenomen is verder dat één van de kritiekpunten van milieugroeperingen en wetenschappers op Shell te maken heeft met de grootschalige teerzandoperaties: de CO2-voetafdruk van het delven van teerachtige olie is veel groter dan bijvoorbeeld die van aardgas.