Shell heeft de winst in het eerste kwartaal met 3 procent zien dalen als gevolg van een lagere productie en hogere kosten.

Dat maakte de Nederlands-Britse oliemaatschappij woensdag bekend.

De winst op basis van geschatte actuele voorraadkosten, exclusief eenmalige posten, kwam uit op 7,3 miljard dollar (5,3 miljard euro).

Dat resultaat, dat uitgangspunt is voor zowel Shell zelf als voor financieel analisten, was een jaar eerder nog 7,5 miljard dollar.

Afboekingen raffinaderijen

Shell heeft 2,9 miljard dollar afgeschreven op met name raffinaderijen in Europa en Azië. Mede daardoor zakte de nettowinst met bijna de helft tot 4,5 miljard dollar.

De afboekingen geven volgens topman Ben van Beurden de verslechterde vooruitzichten voor de raffinageactiviteiten weer. De marges die oliemaatschappijen behalen op de verwerking van ruwe olie tot brandstoffen en smeermiddelen staan al geruime tijd onder druk door overcapaciteit en een veranderende marktvraag.

Shell pakte onlangs nog de kwakkelende onderdelen van zijn raffinagebedrijf in Rotterdam aan. In Pernis gaat het concern een basisoliefabriek sluiten, waar grondstoffen voor smeermiddelen worden gemaakt. Daardoor verdwijnen 70 arbeidsplaatsen.

Kwartaaldividend omhoog

De raffinage- en retaildivisie van Shell (Downstream) boekte mede door de afschrijvingen een verlies van 1 miljard dollar, tegen een winst van 1,7 miljard dollar een jaar eerder.

Bij Upstream, de divisie die olie en gas opspoort en oppompt, boekte 5,4 miljard dollar winst, 7 procent minder dan in het eerste kwartaal van 2013.

Van Beurden zei dat Shell nog altijd te maken heeft met lastige en sterk wisselende marktomstandigheden. Hij sprak desondanks zijn vertrouwen uit dat het olieconcern bezig is zijn winstgevendheid en concurrentiekracht structureel te verbeteren. Om dat te onderstrepen, verhoogt Shell het kwartaaldividend van 0,45 naar 0,47 dollar per aandeel.

'Meer stappen nodig bij Shell'

Volgens analist Quirijn Mulder van ING zijn de resultaten van Shell, geschoond voor eenmalige posten, beter dan verwacht. Er moet echter nog meer gebeuren voordat sprake kan zijn van een structurele verbetering.

De winst voor eenmalige posten kwam uit op 7,3 miljard dollar, fors hoger dan de 5,6 miljard dollar waar ING op rekende. Hoewel dat een daling betekent op jaarbasis, presteerden beide divisies volgens Mulder onderliggend beter dan een jaar eerder, ondanks een lagere productie en aanhoudende prijsdruk bij de raffinagetak.

Het is volgens de analist echter nog te vroeg om de vlag uit te steken, ook omdat Shell nog altijd last heeft van moeilijke macro-economische omstandigheden. "Wij hebben een hold-advies, aangezien het jaar nog niet voorbij is en veel stappen moeten worden gezet om echte onderliggende verbeteringen te laten zien."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl