Shell verlaagt in zijn boekhouding de waarde van het belang dat het bedrijf heeft in de NAM naar nihil.
De multinational schrijft in het eerste kwartaal 244 miljoen dollar af op de netto-investeringen in de NAM – de gezamenlijke onderneming van Shell en Exxon Mobil.
Het heeft alles te maken met het besluit van het kabinet om de gaswinning in Groningen helemaal te stoppen in 2030.
Het kabinet kiest hier naar eigen zeggen voor omdat de veiligheid van Groningen alleen gegarandeerd kan worden als de oorzaak van de aardbevingen helemaal wordt weggenomen.
Uiterlijk 2022 moet de gaswinning zijn gehalveerd naar 12 miljard kuub. Vanaf 2020 moet er een forse daling plaatsvinden naar 7,5 miljard kuub en vanaf 2030 mag er geen kubieke meter gas meer uit de grond komen.
In het kwartaalverslag van het concern blijkt ook dat het besluit ook betekent dat de bewezen gasreserves kleiner zijn. Shell verkleint de reserve daarom met 500 tot 650 miljoen vaten dit jaar.
Winstsprong
Shell boekte in het eerste kwartaal van dit jaar een 42 procent hogere winst van 5,3 miljard dollar, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De cijfers zijn een stuk hoger dan analisten vooraf hadden ingeschat. De reden? Hogere olie- en gasprijzen en betere resultaten in de gasdivisie.
Shell profiteerde van betere prestaties bij de divisies Integrated Gas en Upstream. Bij Integrated Gas, waaronder bijvoorbeeld de LNG-activiteiten vallen, verdubbelde de winst tot 2,4 miljard dollar door hogere gasprijzen en verkopen. Bij Upstream, voor exploratie en winning van olie, werd een winst behaald van bijna 1,6 miljard dollar. Dat was een jaar eerder 540 miljoen dollar.
Voor Downstream, het onderdeel van Shell voor raffinage, verkoop van olieproducten en chemie, gingen de zaken wat minder. Daar stond een winst van 1,7 miljard dollar, tegen bijna 2,5 miljard dollar een jaar daarvoor.