Shell gaat de komende jaren meer dan 200 miljoen dollar investeren in een nieuwe campus in Den Haag.
Het gaat om de renovatie en uitbreiding van het huidige monumentale hoofdkantoor van het bedrijf aan de Carel van Bylandtlaan.
Ook verwacht het bedrijf de komende jaren honderden banen te creëren bij de New Energies-divisie, waarvan het wereldwijde hoofdkantoor op de nieuwe campus komt. Die tak richt zich onder andere op energievormen die minder CO2 uitstoten, zoals zonne- en windenergie en biobrandstoffen.
Tegen 2023 rekent Shell op 500 tot 700 banen extra in Nederland door de investeringen in alternatieven voor olie en gas. Naast de investering in de campus in Den Haag gaat er ook meer geld naar de onderzoeksactiviteiten in Amsterdam.
“De New Energies-tak bouwt voort op Shell’s ervaring met koolstofarme technologie en onderzoekt nieuwe commerciële modellen die zijn gericht op de mondiale energietransitie. De focus ligt op nieuwe brandstoffen en elektriciteit,” aldus het bedrijf in een persverklaring.
Shell steekt wereldwijd 1 tot 2 miljard dollar in alternatieve energie
Wereldwijd denkt Shell tot 2020 gemiddeld 1 tot 2 miljard dollar per jaar te investeren in New Energies, waarbij Nederland als 'bakermat' wordt bestempeld.
In absolute bedragen is dit veel geld, maar voor een energiereus als Shell is het relatief gezien nog bescheiden. Afgelopen jaar deed de Nederlands-Britse energiereus zo'n 24 miljard dollar aan kapitaalinvesteringen, waarvan het overgrote deel naar olie- en gasprojecten gaat.
Directeur Marjan van Loon van Shell Nederland stelt in een persverklaring dat het concern zich wil richten op een reeks van nieuwe CO2-arme oplossingen:
"Innovatieve investeringen binnen New Energies. Van het vergroten van onze windactiviteiten in de Noordzee, waar we een oprichtersbelang hebben in Borssele III/IV, tot verdere investeringen in waterstofoplossingen. Ook werken we aan een zonnepark in Moerdijk en aan verschillende oplossingen op het gebied van elektrische mobiliteit. Denk aan laadoplossingen, waarbij we onder meer voortbouwen op de overname van NewMotion in Nederland en de uitrol van ons snellaadpuntennetwerk onder de naam Shell Recharge.”
Shell is de meest winstgevende onderneming van Nederland en produceert sinds 2012 meer gas dan olie. In 2017 zette het concern 305 miljard dollar om in meer dan 140 landen.
Steun voor Rutte bij discussie over dividendbelasting.
Politiek gezien is de aankondiging dat Shell substantieel meer gaat doen aan investeringen in nieuwe energie én dat er 200 miljoen dollar in Nederland wordt gestoken niet ongunstig voor premier Mark Rutte.
Rutte hamert er in de moeizame discussie over de afschaffing van de dividendbelasting steeds op dat dit belangrijk is voor het behoud van multinationals in Nederland (lees: Unilever en Shell) en goed voor het vestigingsklimaat. Met de aankondiging van maandag geeft de gas- en oliereus Rutte een aardig een steuntje in de rug.