Energiegigant Shell voorziet voor het laatste kwartaal van 2013 forse tegenvallers.
Dat maakte Shell, veruit het grootste beursgenoteerde bedrijf in Amsterdam, vrijdag bekend.
De melding van Shell komt een kleine twee weken voor de officiële presentatie van de jaarcijfers van 2013, op 30 januari. Daar zal de nieuwe topman van Shell, Ben van Beurden, voor het eerst in de schijnwerpers treden.
De Nederlander Van Beurden is per 1 januari dit jaar de hoogste baas bij Shell en volgde de Zwitser Peter Voser op, die Shell officieel eind maart dit jaar verlaat.
Winstalarm Shell
Shell ziet op diverse fronten problemen. Bij de tak voor raffinage van ruwe olie tot motorbrandstoffen en andere producten is er zware druk op de winstmarges en ook de verkoop van brandstoffen liep niet al te best.
Daarnaast heeft Shell last van hogere kosten bij de zoektocht naar nieuwe olie- en gasbronnen, en bovendien vallen de geproduceerde volumes van olie en gas tegen. Onder meer een stijging van de onderhoudstijd van installaties leidde tot een terugval in de productie.
Per saldo rekent Shell voor het vierde kwartaal van 2013 op een geschoonde winst, exclusief voorraadeffecten en bijzondere posten, van 2,9 miljard dollar, pakweg een halvering vergeleken met de 5,6 miljard dollar winst die in het vierde kwartaal van 2012 werd geboekt.
10 miljard dollar minder winst
De geschoonde jaarwinst komt naar verwachting uit op 19,5 miljard dollar in 2013, tegen 25,3 miljard dollar over 2012. De nettowinst valt ruim 10 miljard dollar lager uit in 2013, op 16,4 miljard dollar.
Zie hieronder het cijferstaatje van Shell (klik op grafiek voor uitvergroting)
Shell doet ook een afboeking van 700 miljoen dollar in het vierde kwartaal, vanwege tegenvallers bij de opsporing en winning van olie en gas. Het totaal aan afboekingen voor 2013 komt daarmee op 2,7 miljard dollar.
Zware start nieuwe topman Van Beurden
In augustus van afgelopen jaar moest Shell al een forse tegenvaller incasseren. Shell boekte 1,8 miljard dollar af op Amerikaanse olievoorraden die in kleisteenlagen zitten. Het bedrijf had daarnaast veel last van sabotage en diefstal in Nigeria, zag zijn kosten oplopen door bovengemiddelde afschrijvingen op olie- gasvelden in onder meer Egypte en Frans Guyana en kon niet meer beloven dat het in 2017 vier miljoen vaten olie en gas per dag oppompt.
De tegenvallers vormden een smet op het blazoen van de eind 2013 teruggetreden topman Voser. Die bouwde de afgelopen jaren een sterke reputatie op bij beleggers en analisten, mede door zijn scherpe focus op kosten en pogingen om de energiegigant slagvaardiger te maken.
Het leek erop dat Voser schoon schip wilde maken vóór zijn vertrek als hoogste baas bij Shell. Zie ook dit artikel: Shell's Voser haalt lijken uit de kast vóór vertrek.
Maar de winstwaarschuwing van vrijdag laat zien dat er nog een hoop werk aan de winkel is voor de nieuwe bestuursvoorzitter. "Onze prestaties in 2013 zijn niet zoals ik ze van Shell verwacht", stelde topman Van Beurden vrijdag in de persverklaring. Hij wil zich de komende tijd richten op verbetering van de financiële resultaten en aanscherping van de operationele prestaties bij grote olie- en gasprojecten.
Lees ook
Shell zet weer Nederlandse ingenieur aan de top
Jeroen de Boer: schaliegas geen panacee voor goedkope energie
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl