Olie- en gasbedrijf Shell gaat de lonen van stakende werknemers van de raffinaderijen in Pernis en Moerdijk korten. Dat doet de onderneming bij al het personeel dat zich vanaf de middagdienst op dinsdag niet nadrukkelijk als werkwillend heeft geregistreerd. Hoe hoog de korting is, wilde een woordvoerster van het bedrijf niet kwijt.
De zegsvrouw betreurt het dat de vakbonden “er zo hard in zijn gestapt”. Shell hoopt er nog altijd pratend uit te komen, maar benadrukt dat de bonden het recht hebben om actie te voeren. “Net als wij het recht hebben om loonmaatregelen te nemen.”
Vakbond FNV heeft nog niet direct een reactie op de stap van Shell. Hoe ze reageren bespreken de bonden later dinsdag in het actiecomité.
Onenigheid over nieuwe cao
Werknemers van de raffinaderijen in Pernis en Moerdijk kondigden de actie vorige week aan nadat Shell een ultimatum van vakbonden FNV en CNV liet verstrijken zonder op de eisen voor een nieuwe cao in te gaan.
“Shell (…) kwam ook niet met een beter bod. Nu gaan we met de leden praten en komt er een manifestatie en ook een werkonderbreking”, zei FNV-bestuurder Egbert Schellenberg donderdag. Op de veiligheidsmedewerkers na kan volgens hem iedereen meedoen aan de actie.
De bonden willen een structurele loonsverhoging van 5 procent per jaar en vermindering van werkdruk. Shell bood dit jaar 2,5 procent meer salaris en 2 procent erbij in 2020. In beide jaren wil het olie- en gasbedrijf ook nog gemiddeld 1,5 procent extra loon geven, afhankelijk van de prestaties van de werknemer en in welke schaal die zit.
Impact op de productie
Maandag bevestigde een woordvoerder van Shell al dat de werkonderbrekingen duidelijk impact hebben op de productie van het bedrijf. Vakbonden repten over het met tweederde terugbrengen van de productie in Pernis en minimale inzet in Moerdijk. Shell benadrukte dat het geen percentages over de impact naar buiten heeft gebracht.
Volgens de vakbonden betekent het naar minimale bezetting terugschroeven van de productie dat de locatie in Pernis voor 65 procent komt stil te liggen. In Moerdijk wordt de locatie met minimale inzet juist draaiende gehouden. Shell had die locatie volgens de stakers juist stil willen leggen voor groot onderhoud.