- Shell is hard nodig voor de energietransitie, aldus Mark van Baal van de activistische aandeelhouder Follow This.
- De energiereus heeft daarvoor het geld en de macht, maar moet volgens Van Baal wel nog meer investeren in duurzame energie.
- Shell wil tegen 2050 zijn uitstoot hebben gereduceerd tot nul.
Olie – en gasproducent Shell is hard nodig voor de energietransitie. Dat zei Mark van Baal van de activistische aandeelhouder Follow This in het tv-programma Buitenhof.
Volgens Van Baal heeft Shell het geld en de macht om de energietransitie vlot te trekken. Het bedrijf zou daarvoor de komende jaren nog meer moeten investeren in duurzame energie.
Van Baal ging in gesprek met Shell-bestuurder Maarten Wetselaar. Die erkent dat er voor Shell een behoorlijke opgave ligt, maar ook dat het niet alleen aan Shell is om de uitstoot te beperken. Daar ligt volgens hem ook een rol voor de eindgebruiker.
Shell is volgens Wetselaar jaarlijks goed voor de uitstoot van 1,7 gigaton broeikasgas uit. Dat gaat dan niet alleen om de uitstoot door het bedrijf zelf, maar vooral ook door de klanten die Shell-producten zoals brandstoffen gebruiken. Daarmee is het bedrijf goed voor 3 procent van de wereldwijde uitstoot van schadelijke stoffen.
Klimaatresolutie van Follow This opnieuw weggestemd
Afgelopen week stemde een grote meerderheid van de aandeelhouders van Shell in met de klimaatplannen van het bedrijf. Shell wil tegen 2050 zijn uitstoot hebben gereduceerd tot nul. Daarbij wil het klanten duurzame alternatieven bieden.
Zo wordt in Rotterdam een grote waterstoffabriek gebouwd, waarbij nog niet zeker is of er klanten voor zijn. Waterstof speelt volgens Wetselaar een belangrijke rol in het terugbrengen van de uitstoot in de transportsector en in de zware industrie.
De motie van Follow This, die onder meer oproept geen geld meer te steken in het oppompen van olie en gas en meer te investeren in duurzame varianten, haalde het niet. Maar met de steun van 30 procent van de aandeelhouders, is er wel een groeiende groep die een duurzamere koers van Shell eist.
Van Baal benadrukte dat Shell goed is in het snel optuigen van grote projecten. Als voorbeeld noemde hij de aanleg van de gasleidingen, nadat het Groninger gasveld werd ontdekt. Binnen tien jaar was vrijwel heel Nederland op aardgas aangesloten. "Nu willen we ook zoiets van Shell", aldus Van Baal.
Milieudefensie: Shell verraadt klimaat
Milieudefensie blijft erbij dat Shell "het klimaat verraadt". De organisatie beweerde eerder dat Shell het publiek misleidt met "groene praatjes", terwijl de plannen van het concern niet in lijn zijn met het Klimaatakkoord van Parijs.
De plannen van Shell om de uitstoot te compenseren noemt Milieudefensie-directeur Donald Pols 'onrealistisch', waarbij het bedrijf inzet op nog onbewezen technieken.
Milieudefensie eist in de klimaatzaak die het aanspande tegen Shell dat het bedrijf stopt met het veroorzaken van gevaarlijke klimaatverandering. Ook moet Shell zijn uitstoot terugbrengen met 45 procent. Komende woensdag is de uitspraak.