De coronacrisis en lage olieprijzen hakken erin bij Shell. De energiereus snijdt voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog in de dividenduitkering.
Beleggers zetten het aandeel donderdag ruim 10 procent lager. Bijna 14 miljard aan beurswaarde ging daarmee in rook op.
Shell meldde verder dat de winst over het eerste kwartaal is gehalveerd én dat de olie- en gasproductie in het tweede kwartaal fors lager zal liggen.
Het aandeel van Shell kelderde donderdag met meer dan 10 procent op de beurs in Amsterdam. De Brits-Nederlandse energiereus zag bijna 14 miljard euro aan beurswaarde verdampen.
Aanleiding is de historische beslissing om het kwartaaldividend met twee derde te verlagen. Die stap maakte de onderneming bekend bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers. Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat Shell snijdt in het dividend.
Het dividend wordt nu op 0,16 dollar per aandeel gezet, waar het eerder 0,47 dollar was.
De verlaging werd ingegeven door “het risico op een langdurige periode van economische onzekerheid, zwakkere prijzen, hogere volatiliteit en onzekerheid over de vraag” naar olie en gas. Door de coronacrisis en de lockdown in veel landen is de vraag gekelderd.
Topman Ben van Beurden noemt de omstandigheden van de afgelopen maanden "extreem uitdagend".
Met de stap volgt Shell een aantal branchegenoten die hun dividend al eerder verlaagden of helemaal schrapten. Zodra dat weer kan, zal Shell zijn aandeelhouders weer meer gaan belonen, kondigde het bedrijf aan.
Shell had eerder ook al besloten een aandeleninkoopprogramma te staken. De kapitaalinvesteringen worden met minimaal 5 miljard dollar teruggeschroefd in 2020, ten opzichte van een oorspronkelijk investeringsniveau van 25 miljard dollar.
Door de extreem lage vraag naar olie en gas houdt Shell er rekening mee dat de productie in het tweede kwartaal beperkt moet worden. Voorlopig gaat Shell uit van een dagproductie van 1,75 miljoen tot 2,25 miljoen vaten. Raffinaderijen draaien naar verwachting op 60 tot 70 procent van de maximale capaciteit.
De winst van Shell daalde met ongeveer de helft naar 2,9 miljard dollar. In het eerste kwartaal van vorig jaar hield Shell onder de streep nog 5,3 miljard dollar over.