Energiegigant Shell zit in een bijzondere fase van zijn bestaan. Het bedrijf draait nog grotendeels op olie en gas, maar is bezig de draai te maken naar een wereld waarin fossiele brandstoffen minder belangrijk worden. Dat merken ze ook op de afdeling bij Shell die zich bezig houdt met overnames en de verkoop van bedrijfsonderdelen.
Het team van Guus Greve, Vice President Acquisitions and Divestments voor Downstream en New Energies van Shell, sloot voor zo’n 50 miljard euro aan deals. Greve was de afgelopen vijftien jaar betrokken bij dertig deals, zowel aan de koop- als de verkoopkant. Tegen de site M&A vertelt hij hoe dat er bij Shell aan toegaat.
Aan de verkoopkant was Greve in de afgelopen afgelopen jaren onder meer betrokken bij het afstoten van een olieraffinaderij in Australië, terwijl Shell als koper bedrijven zoals de aanbieder van oplaaddiensten NewMotion heeft overgenomen.
Bij overnames (of het verkopen van bedrijfsonderdelen) scheelt een goede voorbereiding meer dan het halve werk, is één van de belangrijke lessen van Greve. Dat betekent niet dat je alle oplossingen al klaar hebt liggen, als je het onderhandelingstraject ingaat.
“Wat wij bij Shell doen is opportunity framing. Een vragenlijst door het team laten marcheren. Met de kansen én de moeilijkheden. Een diverse groep brainstormers (…) kijkt ernaar”, zegt Greve tegen M&A.nl.
Een voordeel voor Shell is hierbij dat het als miljardenbedrijf veel kennis in huis heeft, ook op het gebied van fusies en overnames. Het team van Greve bestaat uit liefst vijftig dealmakers, verdeeld over verschillende landen. "Wat dat betreft, zitten we bij Shell in een luxe situatie. Onze bezetting is behoorlijk self-supporting. En natuurlijk, als het nodig is, huren we van buiten in. Maar de praktijk leert dat wij relatief weinig gebruikmaken van externe experts.”