- Olieprijzen zijn sinds begin dit jaar zo’n 60% gedaald. Olie- en gasconcern Shell gaat daarom miljarden bezuinigen.
- Ook de coronacrisis maken ingrijpende maatregelen noodzakelijk. Shell schrapt bovendien een aangekondigde aandeleninkoop.
- Het aandeel Shell is in een maand tijd in waarde gehalveerd.
Olieprijzen zijn de afgelopen weken geïmplodeerd. Sinds begin dit jaar is een vat Noordzee-olie ruim 60 procent minder waard geworden. Dat heeft te maken met een ruzie tussen de Rusland en Saudi-Arabië over regulering van het olie-aanbod, maar ook met massale vraaguitval door de coronacrisis.
Maandag noteerde een vat Brent-olie op ongeveer 25 dollar. Voor olie- en gasbedrijven zoals Shell is de extreme prijsdaling dramatisch als die voor langere tijd aanhoudt.
Shell gaat snijden in de kosten en minder investeren vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus en de lage olieprijzen als gevolg van een prijzenoorlog. Bovendien schrapt de Nederlands-Britse onderneming een aangekondigde aandeleninkoop. Dat alles heeft tot doel een financiële buffer te hebben in onzekere tijden.
Shell wil de operationele kosten met 3 miljard tot 4 miljard dollar per jaar terugbrengen. Daarnaast is het bedrijf nu van plan dit jaar 20 miljard dollar te investeren in plaats van de eerder geplande 25 miljard dollar en wordt ook het werkkapitaal “aanzienlijk” verlaagd. Shell maakt zijn huidige aandeleninkoopprogramma nog af, maar volgende rondes gaan voorlopig niet door.
Topman Ben van Beurden spreekt over een moeilijke tijd. "De combinatie van een snel dalende vraag naar olie en een snel toenemend aanbod mag uniek zijn, maar Shell heeft marktonrust in het verleden al vele malen doorstaan."
Het aandeel Shell daalde maandag 3,5 procent tot 11,40 euro. In een maand tijd is de koers van Shell ongeveer gehalveerd.
Shell wil overigens nog altijd voor 10 miljard dollar aan bezittingen afstoten voor het einde van het jaar. Daarvan is 5 miljard dollar al gerealiseerd. De verdere verkopen hangen qua timing af van de marktomstandigheden, zegt het bedrijf nu.