De stijging van de olieprijs in de afgelopen maanden heeft aandelen uit de energiesector geen windeieren gelegd.
Ook het aandeel Royal Dutch Shell heeft stevig geprofiteerd van het koersherstel.
Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem bespreken de perspectieven voor de energiesector en het aandeel Shell.
ANALYSE – Wie vaker onze columns leest, weet inmiddels dat het selecteren van goede sectoren een enorme toegevoegde waarde heeft. Als je bijvoorbeeld de brede Eurostoxx-index kijkt, noteert deze iets hoger dan het niveau van twaalf maanden geleden. Maar onderliggend maakt het wel uit welke sectoren en/of aandelen je kiest, want de verschillen zijn erg groot.
De afgelopen tijd benadrukten wij het belang van sectoranalyses met actuele voorbeelden uit de praktijk. Zo hebben wij eerder de auto– en bankensector in Europa besproken. We behandelden daarin onze toepassing van relatieve sectoranalyse, fundamentele validatie en lichtten een deel van onze methodische algoritmen toe waarmee we tot een aandelenselectie komen.
Zo kwamen we onder andere uit bij aandelen zoals Daimler en ING. In deze bijdrage bespreken de Europese energiesector. Ook één van de winnende sectoren sinds november 2020. Wat speelt er en wat zijn de perspectieven? En op welke individuele aandelen moet je letten?
Oliesector profiteert van hogere olieprijzen, maar is dat genoeg?
De grote olieconcerns hebben qua bedrijfsresultaten een rampjaar achter de rug. Dit vooral door de ontstane vraaguitval door de wereldwijde coronapandemie. Shell noteerde een verlies van bijna 22 miljard dollar over 2020, terwijl oliereuzen zoals ExxonMobil, Chevron en BP eveneens historische verliezen bekend maakten.
De olieprijs zelf is afgelopen jaar in mei uitgebodemd, nadat in april de absurde situatie ontstond met een kortstondig negatieve olieprijs op de Amerikaanse markt.
Inmiddels is het weer business as usual, en noteert een vat Brent-olie weer zo'n 63 dollar. Toen de olieprijs weer begon te stijgen, stelden veel analisten hun mening in positieve zin bij. Inmiddels wordt er in de sector weer rekening gehouden met zwarte cijfers voor 2021.
Het is niet zo dat de omzet van oliebedrijven heel fors aantrekt, maar door alle eerdere afschrijvingen, forse kostenbesparingen en de oplopende olieprijs lijkt de winstgevendheid te herstellen.
Mogelijk kunnen verwachte dividenden weer worden verhoogd, iets dat in maart en april van afgelopen jaar ondenkbaar leek. Toch is het nu zo. Met deze zaken die de mening van beleggers kleur geven, zien we in de onderstaande relatieve sectorgrafiek dat de energiesector de één na sterkste stijger is, sinds de verkiezing van Joe Biden als president van de VS begin november.
De dikke groene lijn toont de sectorindex voor Europese energie-aandelen en de zwarte stippellijn de Eurostoxx-index.

Relatief gaat het goed, maar er komen kostbare transformaties aan
De laatste tijd buitelen de fossiele energiereuzen over elkaar heen met ‘groene’ ambities. Zo kondigde Shell aan jaarlijks 2 tot 3 miljard euro te investeren in hernieuwbare energie. Tegen 2030 wil de oliereus uitgroeien tot het grootste elektriciteitsbedrijf ter wereld.
Shell is niet alleen. Ook het Franse Total liet weten voortaan door het leven te willen gaan als TotalEnergies. Met de naamsverandering wil het bedrijf de transitie van fossiele brandstoffen naar groene energie extra onder de aandacht brengen. Ook BP, het Spaanse Repsol en het Noorse Equinor willen meedoen aan de groene transformatie.
Een groene druppel in de zwarte olieput
De groene voornemens klinken mooi, al is de vraag hoe gemeend het allemaal is. Vorig jaar berekende het Internationaal Energieagentschap (IEA) dat de investeringen van de olie- en gasbedrijven buiten hun kernactiviteiten een fractie van hun totale kapitaaluitgaven bedragen. Met andere woorden: een groene druppel in de zwarte olieput.
En de concurrentie zit ook niet stil. Zo zijn alleen al de plannen van het Spaanse windenergieconcern Iberdrola om tegen 2025 ongeveer 88 miljard dollar te besteden aan hernieuwbare energie meer dan de gecombineerde geplande investeringen in koolstofarme energie van de grootste Europese oliemaatschappijen in diezelfde periode. Tja..
Oliebedrijven worden hoe dan ook met een lastig dilemma geconfronteerd. Ze moeten voldoende investeren in groene energie om de boot niet te missen, maar ze kunnen het zich niet permitteren de geldkraan naar de aandeelhouders dicht te draaien én investeringen in olie en gas af te kappen. Dat betekent dat tussentijds de prijs van olie en gas een bovengemiddelde invloed zal hebben op de ambities om de energietransitie te financieren én aandeelhouders blij te houden.
Donderdag komen vertegenwoordigers van de OPEC-landen en hun partners onder leiding van Rusland weer virtueel bijeen om het mondiale olie-aanbod te herijken. Dit in anticipatie op een heropening van de wereldwijde economie. Houd er daarom rekening mee dat de olieproductie weer omhoog zal gaan.
Wat doet het aandeel Royal Dutch Shell?
We hebben natuurlijk al een behoorlijke stijging van olie-aandelen achter de rug en dus rijst de vraag: kan ik nog meedoen?
Uiteraard pakken we dan het fonds erbij dat de Nederlandse belegger het meest tot de verbeelding spreekt: Royal Dutch Shell, ofwel Koninklijke Olie.

Ook voor Royal Dutch geldt dat de vaart er sinds november goed in zit. Maar liefst 70 procent hoger dan een jaar geleden! Evengoed nog steeds 30 procent lager dan een jaar en een maand geleden. Zo kun je uiteraard spelen met statistieken en cijfers.
Belangrijk is vooral het proces van de koersbewegingen. Zit er een afwijking, voorkeur of zogeheten bias in de koersontwikkeling over een bepaalde periode?
Jazeker. Twee zelfs. Tot afgelopen winter was het bar en boos. Neerwaartse krachten regeerden de sector en ook het aandeel Royal Dutch Shell. Maar afgelopen november markeerde een ommezwaai. Sindsdien zijn beleggers per saldo bereid zijn steeds meer te betalen voor een aandeel Royal Dutch, net als dat het geval is bij de prijs van een vat olie.
Het proces waarmee dit plaatsvindt zit prima in elkaar en is niet ten einde. Hogere toppen en bodems zijn een feit en, met een stop die eventuele verliezen beperkt, lonkt het niveau van 20 euro voor het aandeel Royal Dutch Shell en op termijn zelfs de 24 euro, zoals het er nu uitziet.
Verwacht echter niet dat het aandeel Royal Dutch in hetzelfde tempo blijft stijgen als eind 2020. Er zijn genoeg partijen die tegengas willen geven aan hogere koersen. Bijvoorbeeld door gedeeltelijke verkopen om winsten van laag gekochte aandelen te verzilveren.
De meer tweezijdige handel met minder grote uitslagen is op zich een goed teken. Het rustigere koersverloop zal meer vertrouwen wekken bij beleggers. Royal Dutch is immers nooit een wild aandeel geweest, behalve in 2020 dan natuurlijk.
Deze column is op geen enkele wijze bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen.
Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide langer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Gedurende hun loopbaan zijn zij vooral betrokken bij het begeleiden van particuliere en professionele relaties met een actieve beleggingsstijl.