- Chinese autoriteiten hebben in de stad Shanghai grote hekken geplaatst rond huizen om te voorkomen dat bewoners ontsnappen uit de lockdown.
- Er worden hekken geplaatst in buurten waar minimaal één iemand positief is getest op corona.
- De nieuwe maatregel heeft de woede tegen de uiterst strenge lockdown alleen nog maar verder vergroot.
- Lees ook: In Shanghai blaft een robothond inwoners coronamaatregelen toe, nu de stad in een extreme lockdown zit
De autoriteiten van de Chinese stad Shanghai plaatsen grote hekken rond huizen om te voorkomen dat bewoners ontsnappen aan de lockdown. Dat is een aanscherping van de toch al uiterst strenge maatregelen die zijn genomen om een nieuwe opleving van het coronavirus de kop in te drukken.
“Elke compound, elke poort, elke deur moet strikt worden beheerd”, zei vice-chef Qi Keping van het commerciële district Yangpu op een persconferentie.
De maatregel heeft de toch al breed heersende woede in de 26 miljoen inwoners tellende stad alleen nog maar verder vergroot, meldt persbureau Reuters. De stad verkeert al meer dan een maand in een extreme lockdown.
“Ze zouden ons zomaar allemaal kunnen verbranden in onze huizen”, zegt een gebruiker van sociale medium Weibo verwijzend naar hoe de hekken het brandgevaar vergroten.
Volgens de BBC zijn de meeste hekken geplaatst in "verzegelde gebieden", waar minstens één persoon positief is getest op corona. De Britse tv-zender interviewde een in Shanghai woonachtige buitenlander die afgelopen donderdag hekken geplaatst zag worden rond zijn wooncomplex.
"Niemand kan eruit", zei hij tegen de BBC. Er werd volgens hem geen enkele reden gegeven voor het plaatsen van de hekken. "Ik voel me machteloos. Je hebt geen idee wanneer er een einde gaat komen aan de lockdown."
Een bericht op Weibo van zaterdag, waarop foto's van hekken in verschillende delen van de stad te zien zijn, werd meer dan 6.500 keer gedeeld en kreeg het 18.000 likes. "Kijk hoe mensen in verzegeld gebied eruit zien. Wat verdrietig!", schreef de gebruiker van het op Twitter lijkende platform.
Eerder deze maand liet CNN-correspondent David Culver weten dat de autoriteiten tape over zijn deur hadden geplakt om te controleren of hij niet stiekem zijn huis verliet. .
Shanghai verkeert sinds eind maart in een zeer strenge lockdown vanwege oplopende besmettingscijfers. Dat leidt tot steeds grotere volkswoede richting de autoriteiten. Veel mensen zeggen dat ze door hun voedselvoorraad heen raken en hun geduld aan het verliezen zijn.
Ondanks al die ophef blijven de Chinese gezondheidsdiensten vasthouden aan wat ze "een dynamisch zero-Covid beleid" noemen. Dat betekent snelle lockdowns, massaal testen en reisbeperkingen als er besmettingen worden geconstateerd. Op zondag meldde Shanghai 16.983 symptomatische coronagevallen en 2.472 asymptomatische gevallen.
Hoofdstad Beijing slaat aan het hamsteren
Inwoners van Beijing maken zich steeds meer zorgen over het coronavirus. In de Chinese hoofdstad worden boodschappen massaal ingeslagen, terwijl de circa 3,5 miljoen bewoners van een groot district te horen hebben gekregen dat zij zich meerdere keren moeten laten testen.
Onder de bevolking bestaat de angst dat Beijing net als Shanghai te maken krijgt met een strenge lockdown. De autoriteiten in Shanghai kampen met problemen bij het leveren van vers voedsel aan de miljoenen mensen die al weken thuiszitten.
In de hoofdstad worden steeds meer coronabesmettingen vastgesteld. Met 47 lokale besmettingen sinds vrijdag gaat het nog wel om flink minder gevallen dan in Shanghai, waar dagelijks tienduizenden positieve testuitslagen worden gemeld.
Ruim de helft van de besmettingen in Beijing is vastgesteld in het district Chaoyang. Voor meer dan tien gebouwen geldt een lockdown. Alle andere bewoners worden getest en dat geldt ook voor mensen die in het gebied werken. In Chaoyang zijn onder meer hoofdkantoren van multinationals en ambassades gevestigd.
Volgens The Economist hebben president Xi Jinping en zijn Communistische Partij de bevolking niet voorbereid op leven met corona. Ze hebben al gelijk na de eerste uitbraak besloten een zero-Covid beleid te voeren ten koste van individuele vrijheden en veel leed voor iedereen die in lockdown verkeert.
The Economist stelt daarbij dat een weg terug heel lastig is, terwijl een grootschalige vaccinatiecampagne met westerse vaccins, die veel effectiever zijn dan de eigen Chinese vaccins, een uitweg zou kunnen zijn.